Trump overweegt om migrantenkinderen en hun ouders niet langer te scheiden

Het Witte Huis overweegt om de kinderen van ouders die illegaal de grens oversteken, dan toch bij hun familie te laten. Dat meldt Fox News. Het ‘zero tolerance’-migratiebeleid van Donald Trump ligt internationaal onder vuur nadat bekend raakte dat kinderen er in gesloten centra worden geplaatst, weg van hun ouders, zonder te weten wat er met hen zal gebeuren of waar hun familie is. Nu zou de president overwegen om bij presidentieel besluit te voorkomen dat kinderen van hun ouders worden gescheiden.

evdg

De leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, heeft woensdag aangekondigd dat hij donderdag een wet ter stemming voorlegt die een einde maakt aan het uit elkaar halen van migrantengezinnen die de grens illegaal oversteken. De wet zou ook een oplossing bieden voor de jongeren die zonder papieren in de Verenigde Staten aankwamen, de zogeheten dreamers. “We denken niet dat de gezinnen gescheiden moeten worden, punt”, benadrukte Paul Ryan na een ontmoeting dinsdag met Donald Trump.

De Amerikaanse president zal het voorstel bekijken waardoor kinderen wél samen met hun ouders voor een langere tijd in gesloten centra zullen zitten. Dat in plaats van gezinnen uit elkaar te rukken zodra ze de Mexicaanse grens oversteken naar Amerika.

Die aanpak kwam er nadat de Amerikaanse president op 6 april aankondigde dat er voortaan een ‘zero tolerance’-beleid zou gevoerd worden. Volwassenen worden meteen gearresteerd of terug naar hun land van herkomst gestuurd, kinderen (behalve baby’s) worden in gesloten centra gehouden om te voorkomen dat de ouders hun kinderen op illegale wijze het land in smokkelen. Nadat beelden opdoken van kinderen die werden opgesloten in een soort van metalen kooien en op geluidsfragmenten te horen valt hoe ze om hun familie huilen, volgde zowel nationaal als internationaal een storm van kritiek en verontwaardiging. Ook de Verenigde Naties floten het “gewetenloze immigratiebeleid” van Trump terug.

Sinds het nultolerantiebeleid zijn 2.342 migrantenkinderen en -jongeren, die meestal op de vlucht zijn voor geweld in Centraal-Amerika, van hun ouders gescheiden.

Verandering van de wet?

Volgens Fox News meldden verschillende bronnen dat de acties van het Witte Huis er gekomen zijn door de wet van 1997 die stelt dat kinderen niet langer dan 20 dagen samen met hun ouders mogen worden opgesloten. Onder het beleid van voormalig president Barack Obama werden de gezinnen na die periode terug vrijgelaten met het bevel het land te verlaten, iets wat in 90% van de gevallen niet gebeurde. En meteen ook Trumps grootste drijfveer om een ‘zero tolerance’-migratiebeleid te starten. Want “de Amerikaanse belastingbetaler draait hier voorop”.

(lees verder onder de tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu zou Donald Trump bekijken of de wet van 1997 kan omzeild worden bij presidentieel besluit. In de praktijk betekent het dat hij nog steeds zijn fel bekritiseerde beleid zal voeren, maar dan wel zonder de kinderen van hun ouders te scheiden. Hij kan de gezinnen met andere woorden langer dan 20 dagen sámen vasthouden.

“Met onze wet, wanneer mensen vervolgd worden omdat ze de grens illegaal overstaken, blijven gezinnen bijeen gedurende de hele procedure, onder de autoriteit van Binnenlandse Veiligheid”, aldus nog Ryan. Anderzijds omvat het wetsontwerp een oplossing voor het statuut van de honderdduizenden jongeren die zonder papieren het land binnenkwamen, zei hij zonder verdere preciseringen. De tekst zou ook talrijke lacunes in de immigratiewetgeving dichten.