Drie jaar cel met uitstel voor vrouw die honderden mensen onterecht voorlopig rijbewijs bezorgde

Foto: Christophe Van Couteren

Drie jaar cel met uitstel voor vrouw die honderden mensen onterecht voorlopig rijbewijs bezorgde

Print
Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Rachida N. (35) veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel en 3.000 euro boete. Ze had als administratief bediende van de intussen opgedoekte rijschool Rijbewijs in Borgerhout tegen betaling valse bekwaamheidsattesten afgeleverd aan 38 kandidaat-bestuurders zonder dat die daarvoor de vereiste praktijklessen hadden gevolgd.

In de valse attesten stond vermeld dat de kandidaat-bestuurders twintig uur rijles hadden gevolgd, terwijl dat niet het geval was. Met de attesten konden de kandidaten een voorlopig rijbewijs aanvragen bij hun gemeente, waarna ze achttien maanden zonder begeleider mochten rondrijden.

Talloze mensen die daar niet bekwaam voor waren, konden zich door toedoen van Rachida N. in het verkeer begeven. Eén van hen is eind 2015 overleden, nadat hij de controle over het stuur verloor en in een gracht belandde. Hij had wellicht net zoals alle anderen tussen de 200 en 1.000 euro cash neergeteld voor een vals attest. “Beklaagde bracht de verkeersveiligheid in gevaar, louter en alleen voor haar persoonlijke verrijking”, aldus de rechtbank.

Uit het onderzoek bleek dat er tussen 2014 en 2015 meer dan driehonderd valse attesten werden uitgereikt. Rachida N. werd alleen vervolgd voor de attesten waarmee in Antwerpen een voorlopig rijbewijs werd aangevraagd én waarbij ze door de kandidaat-bestuurder op foto herkend werd als de verstrekker van het attest. Zo bleven er 83 valse attesten over.

Van die 83 waren er 41 attesten bij waarvoor wel degelijk rijlessen werden gevolgd. De lessen werden echter niet geregistreerd bij de bevoegde instanties, zodat de uitbater van de rijschool de inkomsten uit de boekhouding kon houden. De rechtbank vond het niet bewezen dat Rachida N. verantwoordelijk was voor de registratie en sprak haar voor die 41 attesten vrij.

De overige 42 attesten beweerden valselijk dat er twintig uur rijles gevolgd werd, terwijl dat niet het geval was. De rechtbank sprak haar voor vier attesten vrij en vond de overige 38 feiten bewezen. De 15.639 euro die ze met haar gesjoemel verdiend had, werd verbeurd verklaard. Ze moet het Vlaamse Gewest, dat zich burgerlijke partij stelde, één euro schadevergoeding betalen.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio