DISCUSSIE. Jongeren raken op café te makkelijk aan sigaretten: gaat een verbod op tabaksautomaten dat verhelpen?

Foto: Photo News

DISCUSSIE. Jongeren raken op café te makkelijk aan sigaretten: gaat een verbod op tabaksautomaten dat verhelpen?

Naar alle waarschijnlijkheid komt er een verbod op de verkoop van sigaretten via automaten. De meerderheidspartijen staan dicht bij een compromis in het federaal parlement. “Jongeren onder de 16 jaar raken op café te makkelijk aan sigaretten”, klinkt het.

(Lees verder onder het formulier)

Is een verbod op de verkoop van sigaretten via automaten een goede zaak? En gaan jongeren volgens u dan minder gemakkelijk aan sigaretten geraken?

Laat het ons dan hieronder weten en wij bundelen de reacties van onze lezers morgen in de krant.

In België is het verboden sigaretten te verkopen aan jongeren onder de 16. Automaten in cafés werken daarom sinds 2006 met ‘age coins’. “Maar dat systeem faalt. De muntjes zijn vaak voor iedereen beschikbaar”, zegt Els Van Hoof, parlementslid voor CD&V. “We moeten vermijden dat jongeren beginnen met roken. Dat kan door het aantal verkooppunten te verminderen.”

Volgende week wordt over het nieuwe verbod gestemd in de commissie Volksgezondheid. Zowel CD&V, N-VA als Open Vld geven aan dat een compromis in de maak is. De partijen van de meerderheid discussiëren al twee jaar in het parlement over een volgende stap in de strijd tegen tabak.

Nu is de knoop zo goed als doorgehakt, zegt ook Renate Hufkens van N-VA. De partij pleit ook voor een verhoging van de minimumleeftijd om tabak te kopen naar 18 jaar. Maar die komt er niet. Ook een totaalverbod op reclame, inclusief krantenwinkels, maakt geen deel uit van het compromis.

Een rookverbod in een auto met kinderen wél. Zowel Vlaanderen als Wallonië werkt daar op eigen houtje al aan. Maar volgens Open Vld is het beter om in het hele land dezelfde regels te hebben.

.

Nu in het nieuws