Tien om te zien op Graspop 2018

Foto: Jef Matthee

Tien om te zien op Graspop 2018

Print
Morgen (donderdag) start de alweer 23ste editie van de Graspop Metal Meeting, deze keer in een XL-versie van vier volwaardige dagen. Wie geen tickets heeft: pech, de wei is uitverkocht. Wie er wel heeft: dit zijn naar jaarlijkse traditie onze tien tips.

1. Ghost, donderdag, 20.50u, Main 2

“Het wordt spectaculair”, beloofde Ghost-frontman Tobias Forge ons onlangs. Met de verse, bejubelde plaat ‘Prequelle’ op zak komen Forge en co met een nieuwe show en extra muzikanten naar Dessel voor wat hun “meest theatrale productie tot dusver” wordt.

2. Toxic Shock, donderdag, 18.15u, Metal Dome

België boven, dat is meer dan ooit het devies in deze WK-tijden. Graspop heeft een aantal Rode Metalduivels op de affiche staan, waaronder de Antwerpse thrash-hardcore-band Toxic Shock. Wie deze jongens al eerder aan het werk zag – op Antwerp Metal Fest bijvoorbeeld – weet wat hem/haar te wachten staat: een waanzinnig feestje met een losgeslagen frontman als roerganger.

3. SepticFlesh, vrijdag, 17.45u, Marquee

Deze Grieken gelden al jaren als een van de beste bands in de hedendaagse extreme metal. Ze combineren ruwe black en death met klassieke muziek. We hebben het dan niet over een Night of the Proms-arrangementje of een symfonische bewerking van bestaande nummers: bij het schrijven vertrekt de klassiek geschoolde SepticFlesh-gitarist Christos Antoniov van zijn uitgebreide kennis van de klassieke muziek en de metal, om op die manier tot een knappe en niet geforceerd klinkende symbiose van de twee genres te komen.

4. Body Count, zondag, 16.30u, Main 2

Wie ze bij hun vorige passage op Graspop zag, en wie hun recente album ‘Bloodlust’ kent, weet: dit wordt een van de hoogtepunten. Want ook al zijn Ice-T en zijn kornuiten intussen gefortuneerde vijftigers, met ‘Bloodlust’ geven ze qua energie en engagement de navelstaarderige millennials een stevige trap tegen de kont. Dit is metal zoals die moet zijn: venijnig, compromisloos en vol overgave.

5. Fleddy Melculy, donderdag, 19.15u, Jupiler Stage

Haters gonna hate, maar sinds de hoogdagen van Channel Zero is er geen enkele Belgische metalband die zoveel platen verkoopt als Fleddy Melculy. Ook live staan deze jongens er. Dé band die donderdag het feestje aan de Jupiler Stage op gang zal trekken, zodat Madball daarna enkel de… euh… madbal moet binnenkoppen.

6. Guns N’ Roses, donderdag, 22u, Main 1

Expect the unexpected: Axl Rose durft al eens een uurtje te laat te beginnen, maar speelde het bij een vorige passage in Dessel ook klaar om vijf minuten te vroeg te starten. Een volledige reünie van de klassieke line-up is dit niet, maar met Slash en Duff aan Axl’s zijde komt dit toch aardig in de buurt.

7. Zeal & Ardor, vrijdag, 14u, metal Dome

Een Zwitsers eenmansproject dat stilaan tot een hype aan het uitgroeien is. Manuel Gagneux combineert black metal met negro spirituals en heeft zijn uitstekende nieuwe plaat ‘Stranger Fruit’ net uit.

8. Bloodbath, zaterdag, 22.45u, Marquee

Een supergroep uit de metal, met leden van Katatonia en Paradise Lost, die een eerbetoon brengen aan de ouderwetse Stockholm sound van de death metal.

9. Hollywood Vampires,  zondag, 19.40u, Main 1

Nog zo’n supergroep, bestaande uit Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) en… Johnny Depp. Verwacht naast eigen nummers materiaal van onder meer The Doors en Led Zeppelin.

10. Watain, vrijdag, 20.55u, Marquee

Vintage black metal, inclusief een show die niet weggelegd is voor zwakke magen. Veel zwarter wordt het niet.

.

Nu in het nieuws