© rr

Veertien jaar cel voor mishandeling van bejaarde tijdens penitentiair verlof

M’Hamed Lhazal (53), de man die in januari van dit jaar de 78-jarige Luc Van den Bogaert mishandelde nadat hij niet was teruggekeerd uit penitentiair verlof, is door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot 14 jaar cel. De rechtbank sprak ook tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank uit.

De feiten dateren van januari dit jaar. Lhazal stond op dat moment geseind omdat hij na zijn uitgangspermissie niet was teruggekeerd naar de gevangenis in Beveren. Hij zat er een celstraf van acht jaar uit voor gelijkaardige feiten.

Slachtoffer Luc Van den Bogaert trof Lhazal die avond aan in de buurt van zijn woning. “Hij zei dat hij hulpbehoevend was”, vertelde Van den Bogaert eerder al. “Ik aanhoorde zijn klaagzang over honger en dorst. Eerder op de avond was er bovendien op de Paardenmarkt een zware gasontploffing geweest. De man beweerde dat hij een van de slachtoffers kende en zei dat hij bezorgd was. Hij vroeg of hij bij mij even naar het nieuws mocht kijken.”

Lhazal zat een half uurtje in de zetel bij Luc Van den Bogaert. Hij kreeg wat te eten en te drinken, en samen keken de mannen naar het nieuws. “Na een half uur begon hij te vragen of ik geld en goud in huis had”, aldus Van den Bogaert. “Ik heb hem dan gevraagd om mijn huis te verlaten. Toen is hij agressief geworden en is hij in de keuken een mes gaan halen. Hij heeft me zeker zeven keer gestoken.”

Kabels

De 78-jarige Luc Van den Bogaert vocht vervolgens een strijd op leven en dood met zijn 53-jarige belager. Hij slaagde erin het mes afhandig te maken, maar Lhazal greep naar andere middelen. “Ik heb een klein hartinfarct gekregen, waardoor ik op een stoel moest gaan zitten. Van die situatie heeft hij gebruikgemaakt om mijn handen en voeten vast te binden met de kabels van mijn televisie en mijn videorecorder. Vervolgens heeft hij mijn bankkaart afgepakt en wat spullen van mij in een koffer gestoken.”

Luc Van den Bogaert kon even later via het venster uit zijn eigen huis ontsnappen. Met zijn handen en voeten nog vastgebonden strompelde hij bloedend en bijna naakt de spoedgevallendienst van de Eeuwfeestkliniek binnen. “Mijn kin was gebarsten, ik had snijwonden en had een lichte hartaanval gehad”, aldus Van den Bogaert.

De dader probeerde na de overval met de bankkaart op de Turnhoutsebaan geld af te halen. Dat mislukte. De politie kwam hem op het spoor dankzij de vingerafdrukken die men in de woning van Van den Bogaert vond. De speurders herkenden de man ook op de beelden van de bewakingscamera’s op de Turnhoutsebaan. Hij werd op 27 januari opgepakt in het Stadspark.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio