Tot zeven jaar cel voor smokkel van 200 miljoen namaaksigaretten

Foto: BELGAIMAGE

Tot zeven jaar cel voor smokkel van 200 miljoen namaaksigaretten

Print
Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag 23 beklaagden veroordeeld wegens hun aandeel in de smokkel van ruim 200 miljoen namaaksigaretten via de Antwerpse haven. Ze kregen celstraffen van zes maanden met uitstel tot zeven jaar effectief opgelegd, alsook boetes tot 90.000 euro. De rechtbank verklaarde ruim 910.000 euro aan illegale vermogensvoordelen verbeurd.

De beklaagde maakten deel uit van een internationaal opererende smokkelorganisatie, die tussen 1 december 2008 en 1oktober 2012 op grote schaal namaaksigaretten en -parfum invoerde vanuit China en Turkije. De namaakgoederen werden opslagen in magazijnen in Herentals, Brecht en Merksem. Van daaruit werden ze verder gedistribueerd naar verschillende grootafnemers.

Tijdens het onderzoek werden 213.202.400 namaaksigaretten zonder geldige fiscale zegels en 343.205 flesjes namaakparfum in beslag genomen. De namaakproducten zaten verstopt tussen dekladingen porselein, mineraalwater en big bags. De beklaagden gebruikten twee schermvennootschappen als dekmantel voor hun smokkel. De inkomsten werden witgewassen.

Slechts vier van de beklaagden hadden nog een blanco strafblad. Alle anderen liepen al eerdere veroordelingen op, een aantal van hen zelfs voor gelijkaardige feiten. De rechtbank hield bij de strafbepaling rekening met een beperkte overschrijding van de redelijke termijn, omdat het dossier na de verwijzing meer dan een jaar was blijven liggen voordat het op zitting kwam. Een aantal beklaagden kreeg daardoor een mindere zware effectieve straf of een straf (deels) met uitstel opgelegd.

Nu in het nieuws