© AP

Drie doden bij schietpartij in Turkije tijdens bezoek parlementslid

Drie mensen zijn donderdag gedood bij een schietpartij die in een stad in het zuiden van Turkije uitbrak tijdens het bezoek van een parlementslid van de regeringspartij. Het parlementslid was op campagne voor de verkiezingen van 24 juni. Bij de schietpartij vielen ook acht gewonden.

Volgens de media werd geschoten toen een gevecht uitbrak waarbij de entourage van AKP-parlementslid Ibrahim Halil Yildiz betrokken was tijdens zijn bezoek aan de stad Suruç, bij de Syrische grens. Over de omstandigheden van de schietpartij werden uiteenlopende versies gegeven.

Het staatspersbureau Anadolu zei dat Yildiz en zijn aanhangers aangevallen werden door tegenstanders die met stokken en messen gewapend waren. De broer van de parlementariër is een van de drie doden, meldde het persbureau. Het zei dat aanhangers van de pro-Koerdische partij HDP betrokken waren bij de aanval.

Maar pro-Koerdische media schreven de aanval toe aan de lijfwachten van Yildiz, zeggend dat zij het vuur geopend hadden op een markt in de overwegend door Koerden bewoonde stad, nadat het parlementslid een vijandige ontvangst gekregen had van de marktkramers.

Het bureau van de gouverneur van de provincie Saliurfa deelde van zijn kant mee dat “een gevecht tussen twee groepen uitgebroken was” tijdens het bezoek van de volksvertegenwoordiger en dat drie mensen gedood werden en negen andere gewond raakten bij het “incident” na het bezoek.