© AP

New York beschuldigt Trump van geldverduistering: “Belachelijk”

De procureur-generaal van de staat New York heeft Donald Trump donderdag aangeklaagd voor het gebruik van geld van zijn stichting voor persoonlijke doeleinden.

“Zoals het onderzoek heeft aangetoond, was de Donald J Trump Foundation weinig meer dan een chequeboek om de uitgaven van M. Trump en zijn bedrijven aan verenigingen zonder winstoogmerk te regelen, ongeacht hun bestaansreden en hun wettigheid”, aldus procureur Barbara Underwood in een mededeling.

De Amerikaanse president reageerde meteen door de beschuldigingen als “belachelijk” af te doen. Hij verweet de Democraten dat ze “alles doen wat ze kunnen” om hem gerechtelijk te vervolgen. Hij verzekerde ook dat hij niet voor een minnelijke schikking zou gaan.

De procureur zei dat ze de president en de drie kinderen uit zijn eerste huwelijk, Donald Jr., Eric en Ivanka, die alledrie in de directieraad van de stichting zetelen, had gedagvaard wegens “aanhoudend onwettig gedrag”.

In de aanklacht die bij het hoog gerechtshof van de staat New York werd ingediend, wordt Donald Trump beschuldigd van het gebruik van geld van de stichting om persoonlijke kosten te betalen en om zijn hotels en andere bedrijven te promoten.

Volgens de procureur toonde het onderzoek ook aan dat de stichting “meer dan 2,8 miljoen dollar” ophaalde om op de presidentiële campagne van 2016 te wegen, wat in strijd is met de Amerikaanse wetten.

De staat New York vraagt de ontbinding van de stichting en de teruggave van 2,8 miljoen dollar. Ze vraagt ook dat de president gedurende tien jaar geen vzw mag leiden.