Indrukwekkend nieuw museum toont Mechelse ‘kroonjuwelen’

Na acht jaar verbouwen, opent dit weekend het Museum Hof van Busleyden in Mechelen opnieuw de deuren. In het Bourgondische paleis toont de stad haar belangrijkste kunstschatten.

Sven Van Haezendonck

© Dirk Vertommen

Zo’n 23 miljoen euro heeft de hele verbouwing en inrichting van het Hof van Busleyden gekost. Ruim vier miljoen daarvan is Vlaamse steun, waarvoor minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) groen licht gaf. In het renaissancepaleis brengt Mechelen het verhaal van de Bourgondische Nederlanden en de impact die deze geschiedenis vandaag nog steeds heeft op de stad.

In het museum kom je binnen in een drukke en levendige ruimte die het verhaal brengt van de Mechelse feestelijkheden. Ze leidt naar ingetogen privéruimtes met staaltjes van puur vakmanschap zoals de ‘Poupées de Malines’ en Mechels albast of absolute topstukken zoals het koorboek van Margareta van Oostenrijk.

En dat allemaal in een historische, maar tegelijk ook indrukwekkende hedendaagse setting. De apotheose van het bezoek aan dit nieuwe museum is ongetwijfeld de zolderruimte, waar de Besloten Hofjes opgesteld staan. “De Mechelse kroonjuwelen, uniek in de wereld”, zegt professor en onderzoekster Lieve Watteeuw.

Feestelijke opening

© Dirk Vertommen

Nu zondag 17 juni opent het museum voor het grote publiek, maar het echte feest wordt tijdens het weekend van 22, 23 en 24 juni gevierd. Op vrijdag 22 juni is er de eerste Mechelse Museumnacht. Het hele weekend door kan je genieten van een Bourgondisch hapje en drankje tijdens het Bus-Kruid Foodfestival.

“Met de opening van het Hof van Busleyden is onze stad een topmuseum rijker dat de vergelijking aankan met referentiemusea in andere steden”, zegt Björn Siffer (Groen), schepen van Cultuur. “Met ook Kazerne Dossin en het Speelgoedmuseum staan we voortaan op de kaart als Vlaamse museumstad”, stelt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

www.hofvanbusleyden.be, www.museumnachtmechelen.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio