© Google Street View

Vanaf dit weekend twee maanden werken aan Jan De Vostunnel

Vanaf dit weekend wordt er twee maanden lang gewerkt in de Jan De Vostunnel, die grondig wordt gerenoveerd. Op hetzelfde moment start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ook met de voorbereidende werken voor de vernieuwing van de brugvoegen op het viaduct van de A12 in Wilrijk. “De werken worden op elkaar afgestemd om de hinder te beperken”, aldus het AWV.

dvd

Vanaf vrijdagavond 15 juni om 20u start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met grondige renovatiewerken in de Jan De Vostunnel in Antwerpen. Vorige zomer en ook begin dit jaar werd de tunnelkoker richting Antwerpen aangepakt. Nu is het de beurt aan de koker richting Brussel.

“De sanerings- en renovatiewerken in de Jan De Vostunnel richting Brussel zijn gelijkaardig aan die van vorig jaar”, zegt het AWV in een persbericht. “Om de nieuwe verlichting en de ventilatie- en veiligheidssystemen te kunnen plaatsen, moet eerst de oude tunnelbekleding verwijderd worden. Omdat het over asbesthoudend materiaal gaat, zullen het plafond en de wanden gesaneerd worden. De oude asbesthoudende platen worden verwijderd en vervangen door een coating en nieuwe platen. Vervolgens wordt de elektromechanische uitrusting van de tunnel volledig vernieuwd. Het gaat daarbij over onderdelen van de verlichting en van het ventilatie- en veiligheidssystemen zoals nieuwe camera’s, nieuwe LED-verlichting, een nieuwe laagspanningsinstallatie, nieuwe signalisatie voor nooduitgangen, enzovoort.”

De werken zullen ongeveer twee maanden duren. “Tijdens deze hele periode geldt steeds dezelfde verkeerssituatie: het verkeer richting Brussel wordt door de andere koker (richting Antwerpen) gestuurd en zal nauwelijks hinder ondervinden. Het verkeer richting Antwerpen wordt net als vorig jaar bovengronds omgeleid via de Jan De Voslei”, zegt het AWV.

Voor het verkeer richting Antwerpen zijn verschillende routes voorzien. Het verkeer richting Gent en Brugge wordt bovengronds omgeleid via de Jan De Voslei (N186). Wie naar Antwerpen-centrum moet, wordt via de Bevrijdingstunnel naar de R1 omgeleid. Het lokale verkeer rijdt via de Jan Van Rijswijcklaan en wie grotere afstanden moet afleggen, wordt aangeraden de E19 te nemen.

© AWV

Deze zomer vernieuwt het AWV ook de brugvoegen op het viaduct van Wilrijk (A12). De planning van die werken is recent gewijzigd. De eerste werken waren oorspronkelijk gepland tijdens de nacht van 7 juni, maar zijn nu verplaatst naar de nacht van vrijdag op zaterdag. Dan worden er voorbereidende asfalteringswerken uitgevoerd ter hoogte van de voegen en is de A12 volledig afgesloten richting Brussel. Ook de Bevrijdingstunnel en de Jan De Vostunnel zijn dan afgesloten voor verkeer richting Brussel. Verder is ook de oprit Wilrijk-Valaar naar de A12 afgesloten. Het verkeer richting Brussel wordt lokaal omgeleid naar de Boomsesteenweg.

Tijdens het komende weekend (16 en 17 juni) was het eerste van zes weekends gepland waarin er aan de brugvoegen zelf gewerkt zou worden. Deze werken worden verplaatst naar het volgende weekend (23-24 juni). Komend weekend wordt er op het viaduct van Wilrijk dus niet gewerkt.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio