© BELGA

Antwerpse haven wil vervoer via spoor verdubbelen: “Dringend nodig om groei te garanderen”

Railport Antwerpen, dat in 2013 werd opgericht om het spoorvervoer in de haven te stimuleren, heeft een nieuwe CEO. Het gaat om Nils van Vliet. Hij moet mee nieuw leven blazen in het bedrijf om het aandeel van het spoor voor de aan- en afvoer in de haven te verdubbelen.

jvo

“Het aandeel van het spoorvervoer in het havenverkeer bedraagt momenteel amper 7%. Om een duurzame groei van de haven te kunnen blijven garanderen, moet daar dringend verandering in komen”, zegt haventopman Jacques Vandermeiren. “We hebben daarom, samen met de andere partners, besloten om Railport naar een hoger niveau te tillen. Ons doel is om het aandeel van het spoorvervoer in de haven van Antwerpen de komende jaren te verdubbelen.”

Flexibeler en efficiënter

Hoofdtaak van Railport wordt de coördinatie van verschillende spooractiviteiten in de haven. “Railport zal daartoe een brugfunctie vervullen tussen de spoorwegmaatschappijen, havenbedrijven, verladers, terminals en spoorinfrastructuurbeheerder”, klinkt het. De haven wil gaan naar een nieuw beheermodel voor de havenspoorinfrastructuur, met flexibeler en efficiënter spoorvervoer. Het praat daarover met de huidige beheerder, Infrabel.

Vanaf 1 juli start Nils van Vliet als CEO voor Railport Antwerpen. Hij trad in 2004 in dienst bij de eerste Belgische private spoorwegmaatschappij DLC, het huidige Crossrail Benelux. Sinds 2015 bekleedde hij daar de positie van COO/managing director.

Topprioriteit

“De modal shift ten voordele van het spoorvervoer is een topprioriteit voor de haven van Antwerpen. Ik ben ervan overtuigd dat we met Railport de push kunnen geven die nodig is om het spoorvervoer een veel belangrijkere rol te laten spelen”, stelt hij.

Railport werd al in 2013 opgericht en is in handen van het Havenbedrijf, MLSO, Essenscia Vlaanderen en Voka-Alfaport. De focus van de activiteiten lag tot nu toe vooral op het uitvoeren van studies en proefprojecten rond verspreid vervoer.

MEER OVER Haven Antwerpen