© rr

Geradicaliseerde gevangene pas na 12 uur gevat: “Re-integratie noodzakelijk, maar nooit ten koste van veiligheid”

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) kan er niet bij dat beperkte detentie werd verleend aan de gevangene die dinsdagavond werd opgepakt in Antwerpen, nadat hij niet naar de gevangenis was teruggekeerd. “Opnieuw worden we geconfronteerd met een gedetineerde die geregistreerd staat als geradicaliseerd en in het verleden al meermaals zijn voorwaarden voor gunstmaatregelen schond. Wanneer zal justitie eindelijk stoppen met dergelijke gevaarlijke personen tijdelijk in vrijheid te stellen?”, aldus De Wit.

LEES OOK: Geradicaliseerde opgepakt in Antwerpen nadat hij niet terugkeerde naar gevangenis

De man in kwestie zit al in de cel sinds 2006 voor een reeks feiten waaronder gewapende overvallen, inbraken, valsheid in geschrifte, bendevorming en bedreiging. Zijn straf loopt pas af in september 2024. Sinds 2016 kwam hij echter in aanmerking om voorwaardelijk in vrijheid te worden gesteld en de strafuitvoeringsrechtbank liet hem momenteel toe om overdag buiten de gevangenis te gaan werken - een vorm van “beperkte detentie”. Maandagavond kwam de gedetineerde echter niet opnieuw opdagen aan de gevangenis zoals afgesproken.

In de verschillende gevangenissen waar hij al verbleef, staat hij volgens Kamerlid De Wit bekend als een gewelddadige probleemmaker. Daarenboven staat hij op de lijst van geradicaliseerde gevangenen. Hij was bevriend met bekende terroristen als Nizar Trabelsi en Mehdi Nemmouche en probeerde ook andere gedetineerden van zijn extremistisch gedachtegoed te overtuigen, stelt ze.

Toch kreeg hij volgens de N-VA’ster meerdere kansen om zijn reclassering voor te bereiden, maar verknoeide hij die meermaals. Toen hij vorig jaar niet tijdig terugkeerde naar de gevangenis dreigde hij ermee om de politieagenten die hem moesten arresteren, af te knallen. Nadien kreeg hij een enkelband om, maar die knipte hij door en nadien bleef hij vier dagen spoorloos, legt ze uit.

“Als je deze feiten bekijkt, begrijp ik niet dat je zo’n persoon de toelating verleent om de gevangenis te verlaten. Hij leefde in het verleden zijn voorwaarden meermaals niet na, staat gekend als gewelddadig en als toppunt is hij ook nog eens geradicaliseerd. Dat zijn toch voldoende aanwijzingen om iemand niet vrij te laten”, vindt De Wit.

Ze benadrukt dat we scenario’s zoals de aanslag in Luik te allen kost moeten vermijden. “Het voorbereiden van gedetineerden op hun vrijlating is zeer belangrijk en is een noodzakelijke stap voor hun re-integratie in de samenleving, maar dat mag uiteraard nooit ten koste gaan van de veiligheid. Dat moet toch altijd de eerste bekommernis zijn”, vindt De Wit.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio