Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© RR

CD&V wil homokoppels samen kamer laten delen in woon- en zorgcentra, N-VA reageert: “Niets nieuws onder de zon”

CD&V Antwerpen heeft in haar verkiezingsprogramma speciale aandacht voor holebi- en transgenderrechten. De partij denkt dat er vooral in woonzorgcentra en scholen nog vooruitgang geboekt kan worden. “Niets nieuws onder de zon”, zegt N-VA.

svw

”In Antwerpen wapperen regenboogvlaggen, wandelen we over een regenboogoversteekplaats, zijn er campagnes en evenementen zoals het Antwerp Queer Arts festival en de Antwerp Pride”, zegt CD&V-lijstduwer Orry Van de Wauwer. Maar volgens lijsttrekker Kris Peeters moet de stad nu nog een stap verder zetten in het holebi- en transgendervriendelijker maken van de stad.

Handboek voor verpleegkundigen

In de woon- en zorgcentra zijn vaak niet alle reglementen aangepast aan de hedendaagse realiteit en diversiteit. Zo gebeurt het soms dat een holebi- of transgenderkoppel niet samen een kamer kunnen delen wanneer zij hun intrek nemen in een woon- en zorgcentrum.

“Het verpleegkundig personeel is niet altijd vertrouwd met hoe zij het best omgaan met oudere holebi’s en transgenders”, zegt Van de Wauwer. “Daarom stellen wij voor om een kwalitatieve vorming en een kwaliteitshandboek te voorzien voor het verzorgend personeel en holebi- en transgendersenioren ook een kamer te laten delen wanneer zij naar een woon- en zorgcentrum gaan.

Bespreekbaar maken op school

Binnen het onderwijs wil CD&V de Antwerpse scholen aanmoedigen om gebruik te maken van het aanbod van persoonlijke getuigenissen van jonge holebi’s en transpersonen.

“Het is belangrijk dat seksuele geaardheid en genderdiversiteit bespreekbaar zijn in de klas”, zegt Van de Wauwer. “Dit is heel belangrijk voor het welbevinden van jonge holebi- en transgenderleerlingen.”

Antwerpen moet ook actiever een voortrekkersrol opnemen tegenover de zustersteden van de stad rond dit thema. Voor het stadsbestuur vraagt CD&V om gebruik te maken van genderinclusieve formulieren. Nu is er meestal enkel de keuze man en vrouw, en is er te weinig oog voor de genderdiversiteit. Ten slotte wil CD&V inzetten op dialoog tussen de holebigemeenschap en de verschillende etnisch-culturele en religieuze gemeenschappen.

“Antwerpen is een stad waar iedereen kan stralen en iedereen zichzelf moet kunnen zijn, zonder onderscheid naar geslacht, achtergrond, geloofsovertuiging of seksuele voorkeur”, zeggen Peeters en Van de Wauwer.

CD&V neemt op 11 augustus opnieuw met een praalwagen deel aan de optocht van de Antwerp Pride op zaterdag 11 augustus.

Duchateau: “CD&V heeft zich weer niet geïnformeerd”

Antwerps schepen van Sociale Zaken en Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) reageert verrast op het voorstel van CD&V naar holebikoppels in woon- en zorgcentra. “Blijkbaar hebben de mensen van CD&V zich weer niet geïnformeerd, want in de woon- en zorgcentra van het Zorgbedrijf mogen holebikoppels op één kamer verblijven”, zegt Duchateau. “Dat is geen enkel probleem. Het Zorgbedrijf heeft altijd aandacht voor genderdiversiteit en de geaardheid van de senioren.”

Op het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wordt dan weer verrast gereageerd op het voorstel rond de genderinclusieve documenten. “Vele stedelijke formulieren vragen naar naam, adres en eventueel contactgegevens”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. “Geen enkel formulier van de stedelijke loketwerking vraagt naar het geslacht van Antwerpenaren. Ook om een A-profiel aan te maken, een afspraak te plannen of een melding te doen, wordt daar niet naar gevraagd. Dat is ook helemaal niet relevant. Ik begrijp het voorstel dus niet. Waarom zouden we ineens het geslacht van inwoners vragen als dat voor onze administratieve werking niet nodig is?”

CD&V-lijstduwer Van de Wauwer zegt dat er nog wel formulieren bestaan waar naar geslacht wordt gevraagd. “In het sollicitatieformulier heb je enkel de keuze tussen man ofvrouw”, zegt Van de Wauwer. “Hetzelfde zie je bij het klachtenformulier van de ombudsvrouw.”

Verkiezingsnieuws