© AP

Na verrassende belofte: Trump gaat Amerikaanse troepen toch niet terugtrekken uit Korea

Een terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea is niet besproken tijdens de top tussen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump. Dat zei Trump in een interview woensdag.

Trump zei dat er niet alleen niet gesproken is over een terugtrekking, maar dat de VS “zich gewoon helemaal niet terugtrekt”. Hij zei dat hij het Amerikaanse leger graag weg wil uit Zuid-Korea vanwege de hoge kosten, maar dat het op dit moment geen onderwerp is tijdens de gesprekken. “Op het gepaste moment zal het dat wel zijn.”

De president legde de verklaringen af aan Fox News op Air Force One alvorens te vertrekken vanuit Singapore.

Zuid-Korea en Amerikaanse leger wisten van niets

De kwestie van de aanwezigheid van de VS in Zuid-Korea stond op de agenda nadat Trump verrassend na de top had aangekondigd dat de gezamenlijke militaire manoeuvres met Zuid-Korea zouden stopgezet worden. Die belangrijke toegeving aan Noord-Korea sprak hij uit tijdens de persconferentie na de ontmoeting. “Stoppen met die oorlogsspelletjes zal ons veel geld besparen”, zei hij. Hij noemde ze ook “een provocatie”.

De belofte was duidelijk vooraf niet doorgesproken met Zuid-Korea. De defensieminister reageerde dat ze “de precieze betekenis en de intenties” van de woorden van Trump moeten achterhalen. Ook het Amerikaanse leger wist van niets. De Amerikaanse troepen in Zuid-Korea “hebben geen nieuwe richtlijnen gekregen over de oefeningen”, aldus een luitenant-kolonel.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio