Malta en Italië laten vaartuig met 629 migranten niet toe, Spanje brengt redding

Foto: AP

Malta en Italië laten vaartuig met 629 migranten niet toe, Spanje brengt redding

Print

Spanje wil het schip laten aanmeren dat 629 migranten aan boord heeft die op de Middellandse Zee zijn gered. Dat maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez bekend. Het vaartuig lag enige tijd stil op zee omdat zowel Italië als Malta weigerde het te laten aanmeren.

De Maltese eerste minister Joseph Muscat sprak over de kwestie met de Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte en stelde dat Malta handelt “conform zijn internationale verplichtingen”. “Malta zal het vaartuig in kwestie niet in zijn havens ontvangen”, staat in een persbericht van de Maltese regering.

Malta reageerde zo op een vraag van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en de minister van Infrastructuur en Transport, Danilo Toninelli. In het persbericht staat dat Rome zich genoodzaakt voelt om de Italiaanse havens te sluiten indien 629 migranten die door de Franse ngo SOS Méditerranée gered werden, geen toegang krijgen tot de haven van Valetta.

Malta en Italië laten vaartuig met 629 migranten niet toe, Spanje brengt redding
Foto: AP

Gered

De migranten werden in de nacht van zaterdag op zondag gered door het schip van de ngo tijdens zes operaties in de Middellandse Zee. Volgens de ngo bevinden zich aan boord van het schip onder meer 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen.

Een Maltese woordvoerder verklaarde dat de redding gebeurde in de Libische zoek- en reddingszone, die wordt gecoördineerd door de Italiaanse reddingsdiensten. Zondag was het schip, de Aquarius, nog op zoek naar een haven waar het veilig kon aanmeren.

Conte had wel aangekondigd dat Italië twee patrouilleschepen met artsen aan boord heeft gestuurd, “om de gezondheid te beschermen van iedereen aan boord van de Aquarius”.

Spanje

De redding kwam uiteindelijk van Spanje, dat het vaartuig wel zal toelaten. Dat heeft premier Pedro Sánchez bekendgemaakt. Het vaartuig mag koers zetten richting de haven van Valencia.

MEEST RECENT