© JEFFREY GAENS

Mathieu van der Poel klopt Franse topsprinter in Ronde van Limburg

De 23-jarige Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zondag de Ronde van Limburg (cat.1.1), met start en aankomst na 200 kilometer in Tongeren, gewonnen. De Nederlander haalde het na een sprint met een omvangrijke groep van de Fransman Nacer Bouhanni. Tim Merlier werd derde en meteen beste Belg. In 2014 won Mathieu van der Poel ook al deze eendagskoers. Dit seizoen was de Nederlander de sterkste in de eerste etappe van de Boucles de la Mayenne en pakte er ook het eindklassement mee.

Het was Jimmy Janssens die met Senne Leysen en Olivier Pardini na 18 kilometer koers in de aanval trok. Wat verderop sloot ook David Boucher voorin aan en kregen we een kopgroep met vier renners. Het peloton liet vrij snel begaan waardoor het kwartet een maximale voorsprong van 7:30 kon uitbouwen. Een zestal met onder andere Mathieu van der Poel, Guillaume Van Keirsbulck en Nacer Bouhanni trok even in de tegenaanval maar werd snel weer tot de orde geroepen door het peloton. Meteen werd door die actie de snelheid in de grote groep fiks opgedreven en slonk de voorsprong van de vier vroege vluchters zienderogen.

Voor de beklimming van de Burchtheuvel, op 55 kilometer van de finish, moest David Boucher zijn metgezellen laten rijden. Het peloton volgde daar op twee minuten van de drie overgebleven vluchters. Lasse Norman Hansen probeerde dan de kloof naar de kop van de wedstrijd te overbruggen. Hij slaagde daar evenwel niet in. Zo trokken Jimmy Janssens, Senne Leysen en Olivier Pardini de drie plaatselijke ronden, op en rond de Eeuwfeestwal van elk 11 kilometer, in met een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton. In de grote groep regelden de mannen van Cofidis en WB-Aqua Protect-Veranclassic het tempo. Bij het ingaan van de slotronde reed het drietal nog één minuut voor het peloton uit.

Op vijf kilometer van het einde smolt alles samen en maakte iedereen zich op voor een massasprint. Door het hoge tempo scheurde het peloton en trok een omvangrijke groep de slotkilometer in. In de daaropvolgende sprint haalde Mathieu van der Poel het voor de Fransman Nacer Bouhanni. De Nederlander volgt daarmee Wout van Aert op als eindlaureaat van deze Ronde van Limburg.

Meer sportnieuws