© KVO

Vlaanderen toont zijn hart voor Sprotje, de kat die in de oven werd gestopt: zo veel geld werd er al opgehaald

Sprotje, het katje van amper een jaar oud dat zwaar mishandeld werd in Kortrijk, is aan de betere hand. Meer zelfs: de crowdfunding die werd opgericht om haar medicatie en verzorging te betalen, heeft nu al een bedrag van meer dan 7.600 euro opgehaald.

evdg

Afgelopen week werd de jonge kat Sprotje in de nacht van woensdag op donderdag erg hard aangepakt. Een jonge man stopte het dier in oven van 200 graden, terwijl hij zelf met enkele vrienden aan het gamen en drinken was. Een van de mannen greep uiteindelijk toch in en ontfermde zich over Sprotje. Toch duurde het nog tot vrijdag vooraleer ze bij de dierenarts belandde.

© kvo

“Het beestje was er bijzonder slecht aan toe”, vertelt dierenarts Valérie Huvaere. “De kattin heeft zware brandwonden, zo zijn de kussentjes op haar pootjes helemaal verbrand en zijn er interne bloedingen. We behandelen haar met morfineachtige pijnstillers en honingzalf, om de brandwonden te verzorgen.”

Meer dan 7.600 euro

Dierenartsenpraktijk Overleie startte daarop een crowdfunding om geld in het laatje te brengen voor de verzorging van de ernstige brandwonden, want Sprotje heeft medicatie en verbanden nodig. De crowdfunding bracht ondertussen al meer dan 7.600 euro op. Veel meer dan beoogde 500 euro, het bedrag dat voor ogen werd gehouden om de verzorging van Sportje te betalen.

Wie nog een bijdrage wil storten, kan dat hier doen. Het bedrag dat niet voor Sprotje wordt gebruikt, gaat naar het asiel van Zwevegem.

Kat eerst gebruikt als voetbal, daarna in oven van 200 graden gestoken

© KVO

Een tien maanden jonge kat is in Kortrijk zwaar mishandeld. In de nacht van woensdag op donderdag stopte een jonge man het katje in een warme oven. Sprotje zat minstens vijftien minuten in de oven van 200 graden. Het gerecht onderzoekt de zaak.

De jongeman was ondertussen samen met enkele vrienden aan het gamen en drinken, toen een van die vrienden plots luid gebonk hoorde. Het was het geluid van het dier dat uit de oven probeerde te geraken… De jongeman redde de kat uit de warme oven en ontfermde zich erover. Twee dagen lang zat Sprotje in een douchecabine, pas vrijdag werd het dier naar de dierenartsenpraktijk van Valérie Huvaere iets verderop gebracht.

“Het beestje was er bijzonder slecht aan toe”, vertelt Huvaere. “De kat heeft zware brandwonden, zo zijn de kussentjes op haar pootjes helemaal verbrand en zijn er interne bloedingen. We behandelen haar met morfineachtige pijnstillers en honingzalf, om de brandwonden te verzorgen.”

© KVO

Vooraleer het dier in de oven werd gestopt, zouden de jongemannen er ook eerst een partijtje voetbal mee gespeeld hebben.

Hoge kosten

De kosten voor de verzorging lopen gigantisch op. “Eén verband kost al snel 50 euro, exclusief btw. Ook de kosten van de medicatie lopen op”, zegt Huvaere. Om al die medicatie te kunnen betalen, lanceren de dierenartsen een crowdfunding. Wie Sprotje wil steunen, kan hier terecht.

De kans dat Sprotje overleeft, is volgens Huvaere groot. “Katten zijn bijzonder sterke wezens. Een kat kan zulke dingen zeer snel verwerken en geneest ook snel. Geen enkel ander dier of levend wezen is zo sterk als een kat.”

Huvaere diende klacht in bij de politie en stapt naar het agentschap Dierenwelzijn. Ook de eigenaar van de kat deed dat al. Het gerecht heeft een onderzoek ingesteld naar dierenmishandeling.

Nu in het nieuws