© rr

"Wereldkampioen Formule 1 heeft zich al ingeschreven"

Voor het eerst in 34 jaar gaat de Viersel Diamond Race niet door. De Viersel Waterski Club zorgt op 1 juli met de International World Open wel voor een waardig én gratis alternatief, met de aanwezigheid van toppers zoals de Australische wereldkampioen Ben Gullley.

Kristin Matthyssen

De Diamond Race op het Albertkanaal, internationaal bekend en berucht als de Hel van Viersel, wordt al sinds 1984 georganiseerd. In de topjaren trok het evenement 15.000 bezoekers. De voorbije jaren schommelde dat aantal meestal tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers. Door omstandigheden moest de Viersel Waterski Club dit jaar afzien van de organisatie. Een aantal leden van het bestuur ligt tijdelijk in de lappenmand door heelkundige ingrepen. Om de traditie niet brutaal te onderbreken, komt er op 1 juli nu een International World Open.

“De wedstrijd zal een even hoge spektakelwaarde hebben”, voorspelt Vera Van den Bossche, de vaste secretaris en pr-vrouw van Viersel Waterski Club. “Zo heeft de regerende wereldkampioen Formule 1, Ben Gulley uit Australië, zich al ingeschreven. We ontvingen ook al inschrijvingen uit Groot-Brittannië en Oostenrijk. Het grote verschil met de Viersel Diamond Race is dat de viptenten er niet zullen staan. Voor ons als organisatoren betekent het een hele verlichting dat we het vipdorp niet moeten opbouwen.”

Kijken vanop kanaalbrug

Ook voor de 'gewone' bezoekers wordt het interessanter, want ze moeten dan niet meer helemaal voorbij de viptenten wandelen om de wedstrijd te zien. “De race wordt zoals vroeger meer ter hoogte van ons clubhuis bestreden, en niet meer voorbij het sas van Viersel richting Pulle. Ons clubhuis zal de hele dag open zijn. Er komt ook een frituurwagen. Voor de deelnemers is er een camping vlak voorbij de brug richting Massenhoven.”

Nog een voordeel: de toegang van deze International World Open is gratis. Voor de Viersel Diamond Race moest 8 euro inkom worden betaald of 5 euro in voorverkoop. Voor gezinnen vormde dit toch een drempel. Ze probeerden vanaf de kanaalbrug een glimp op te vangen. Ook de kraan om de boten in het water te hijsen komt in de buurt van het clubhuis.

Eenmalig?

Op zaterdag 30 juni zijn de hightech raceboten al in de paddock te bewonderen. Zondag 1 juli vanaf 11u is iedereen welkom om de wedstrijden te volgen.

Normaal is het een eenmalig initiatief en wordt in 2019 opnieuw de Viersel Diamond Race georganiseerd. Tenzij deze light-editie zo goed meevalt dat de Viersel Waterski Club beslist om er een blijver van maken.

De Viersel Waterski Club bestaat al meer dan veertig jaar en heeft zich vanaf het begin ingezet voor de promotie van de waterskiraces. De allereerste wedstrijden die in Viersel georganiseerd werden, luisterden naar de naam Pallietertrofee en waren vooral regionaal gericht. In 1978 richtte de club voor de allereerste keer de Grote Prijs van België in. In 1984 werd de eerste Diamond Race gehouden, een internationale wedstrijd buiten klassement, te vergelijken met de grootste klassiekers in het wielrennen.

Kristin Matthyssen ¦

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio