© rr

Juridisch steekspel over zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen komen eerst aan de beurt om hun oude elektriciteitsmeter te vervangen door een slim exemplaar. Maar de plannen van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dreigen in het water te vallen.

ww, jve

In elk huis in Vlaanderen een digitale meter die de oude met draaiende schijf vervangt. Dat is het plan dat Bart Tommelein vanaf 2019 wil uitrollen, te beginnen bij mensen met een budgetmeter of zonnepanelen. Eigenaars van zonnepanelen hebben nu een terugdraaiende teller. Dat betekent dat de meterstand stijgt als ze stroom verbruiken, maar ook dat die daalt als ze elektriciteit injecteren in het net. Op het einde van de maand betalen ze enkel hun effectieve verbruik. Eén probleem: digitale ­meters draaien niet terug. Vanaf 2021 zou dat probleem moeten opgelost zijn, want dan kunnen eigenaars van zonnepanelen hun overtollige elektriciteit simpelweg verkopen.

Om die periode te overbruggen heeft Tommelein een overgangsmaatregel uitgewerkt. De stroom die eigenaars van zonnepanelen op het net zetten, wordt op een andere manier afgetrokken van het verbruik. Volgens de Raad van State komt de Vlaamse regering daarmee op federaal terrein omdat de regeling gevolgen heeft voor de inkomsten van de federale heffingen op stroom. De Raad stelt voor om de overgangsregeling te schrappen. Maar Tommelein wil doorzetten. Volgens hem worden de federale bevoegdheden niet aangetast.