Marc De Mesmaeker volgt Catherine De Bolle op als hoofd van federale politie

Marc De Mesmaeker wordt de nieuwe commissaris-generaal van de federale politie. Dat maken premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens donderdag bekend. De 57-jarige De Mesmaeker volgt Catherine De Bolle op, die sinds begin mei aan de slag is als Europolbaas.

De Mesmaeker is sinds eind 2011 directeur-generaal van het SAT Binnenlandse Zaken, de verbindingsdienst tussen het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken en de politie. Daarvoor was hij al aan de slag bij de politie, onder meer als pelotonscommandant bij de toenmalige rijkswacht in Wilrijk, als docent en kaderlid van verschillende politiescholen en als directeur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarvoor bouwde hij binnen de politie heel wat operationele-, academische- en managementervaring op, onder meer als pelotonscommandant bij de toenmalige rijkswacht in Wilrijk, als docent en kaderlid van verscheidene politiescholen, en als directeur. Jurist zijnde, was hij ook nauw betrokken bij de opeenvolgende grondige hervormingen van de politiediensten.

De 57-jarige De Mesmaeker is jurist van opleiding. Hij kwam als eerste uit een selectieprocedure met zeven kandidaten, die door een onafhankelijke commissie werden geëvalueerd. De nieuwe politiebaas legt op 15 juni de eed af in handen van voogdijministers Jambon en Geens. Tot die tijd blijft Claude Fontaine op post als commisaris-generaal ad interim.

Tegelijk benoemt de federale regering Frédéric Van Leeuw tot voorzitter van het Coördinatiecomité voor inlichting en veiligheid.

Vakbonden tevreden

De politievakbonden tonen zich zeer tevreden met de benoeming van Marc De Mesmaeker als nieuwe commissaris-generaal van de federale politie. “De samenwerking met hem is altijd zeer goed geweest”, zegt Joery Dehaes van ACV Politie. “Hij is iemand die een consensus kan smeden.”

“Ik ken hem van aan de onderhandelingstafel”, zegt Dehaes. “Hij is een zeer bekwaam persoon die niet alleen de letter van de wet kent, maar ook in staat is om onderhandelingen te voeren en een consensus te vinden. Als vakbonden hebben we soms andere doelen, maar de onderhandelingen met hem zijn altijd in een zeer positieve sfeer verlopen.”

Vincent Houssin, de ondervoorzitter van de liberale vakbond VSOA Politie, beaamt dat. “Wij zijn zeer tevreden met deze benoeming. We kennen hem als een zeer correct en eerlijk man. Ik heb begrepen dat hij met kop en schouders boven de anderen uitstak bij het examen. Dat verwondert me niet, zijn kennis is ongelooflijk.”

Houssin stipt aan dat De Mesmaeker veel ervaring heeft met onderhandelingen met de vakbonden. Hij leidde het Administratief-Technisch Secretariaat (ATS), de verbindingsdienst tussen Binnenlandse Zaken en de politie. In die hoedanigheid was hij voorzitter van het onderhandelingscomité voor politiediensten, waar hij de minister vertegenwoordigde bij onderhandelingen met de vakbonden.

De nieuwe commissaris-generaal krijgt meteen belangrijke dossiers op zijn bord, zegt de ondervoorzitter van VSOA Politie. “Er is een groot capaciteitstekort bij de federale politie als gevolg van tien jaar van besparingen. De inhaalbeweging die bezig is, kan niet snel genoeg plaatsvinden.”

“Er is heel wat werk aan de winkel”, zegt Houssin. “Maar we zijn ervan overtuigd dat de nieuwe commissaris-generaal dat ook als een prioriteit ziet en de politici zal proberen overtuigen om te blijven investeren en zelfs nog een tandje bij te steken. Hij beseft dat de tekorten zeer prangend zijn, hij kent de organisatie door en door.”

Houssin is elk geval tevreden dat er snel een opvolger is voor Catherine De Bolle. “Dat mocht niet te lang duren. De federale politie is een schip dat een kapitein nodig heeft.”

Ook Carlo Medo, de voorzitter van politievakbond NSPV, is zeer positief over de nieuwe commissaris-generaal. “De Mesmaeker krijgt respect van God en klein Pierke”, zegt hij. “Hij denkt met gezond verstand na over een dossier en kan het goed beargumenteren. Leiding geven aan zo’n grote organisatie is niet niets, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

MEER OVER Federale Politie