Verkiezingen 2018 - Edegem

© Guy Puttemans

Linkse lijst misnoegd over voorval met N-VA-bus die schoolkinderen vervoert: “Willen wij propaganda op Amerikaanse wijze?”

Schoolkinderen van OLVE in Edegem die met een campagnebus van de N-VA naar het Boudewijn Seapark in Brugge werden gebracht. Het blijft ook twee dagen na de feiten voor beroering zorgen. “Willen wij verkiezingspropaganda op Amerikaanse wijze?”, zo vraagt de linkse beweging PVDA+d!Em zich af.

joro

De leerlingen van het vierde studiejaar van OLVE in Edegem popelden dinsdagochtend om op uitstap naar het Boudewijn Seapark in Brugge te trekken. Dat reisje viel bijna figuurlijk in het water omdat de normale bus waarmee de kinderen zouden afreizen een probleem had. De busmaatschappij stuurde daarop de knalgele campagnebus van N-VA om de kinderen te vervoeren.

Het voorval roept bij de linkse lijst PVDA+d!Em vragen op. “Kinderen hun schoolreis afpakken is het allerlaatste dat we willen”, zegt PVDA+d!Em woordvoerder André van Ekelenburg. De woordvoerder van de linkse Edegemse verkiezingslijst heeft begrip voor de moeilijke beslissing die de schooldirectie moest nemen toen ze plots geconfronteerd werd met dit ethisch dilemma: Kinderen niet op schoolreis laten vertrekken of ze laten instappen in de campagnebus van N-VA.

LEES OOK: Leerlingen vertrekken op schoolreis met campagnebus N-VA

“Heeft de busmaatschappij eraan gedacht om eventueel een bus bij een collega te charteren?”, vraagt van Ekelenburg zich af. “Heeft de busmaatschappij de schooldirectie vooraf op de hoogte gebracht over het gegeven dat ze dit alternatief wilden inzetten?” PVDA+d!Em vindt het ook onwaarschijnlijk dat de eigenlijke huurder van de bus, de N-VA, niet zou hebben geweten waar de campagnebus die bewuste dag zou worden ingezet.

Trumpiaanse campagne

“Willen wij verkiezingspropaganda op Amerikaanse wijze?”, zo stelt van Ekelenburg, in de marge van dit voorval. “Willen we dure Trumpiaanse superdeluxe campagnebussen en enkel grote reclameborden terwijl het echte veldwerk verboden wordt. We mogen onze Grote Bevraging niet doen op de wekelijkse markt. Als we geen klacht bij de gouverneur hadden ingediend kregen we in Edegem, in tegenstelling tot de andere partijen, geen plaats op de jaarmarkt.”

“In Antwerpen komen geen gemeentelijke aanplakborden”, gaat hij verder. “Elk initiatief om tussen de mensen campagne te voeren, wat onze natuurlijke omgeving is, wordt ons ontzegd. Maar blijkbaar is het wel normaal om met een campagnebus kinderen aan een school op te halen.”

“Partijen zoals de N-VA, met heel veel belastinggeld om een dure campagne te voeren, zorgen ervoor dat partijen zoals PVDA en d!Em steeds minder mogen doen. Is dit de start van een democratie waarin enkel de rijke partijen alle kansen krijgen?” besluit van Ekelenburg.

Verkiezingsnieuws