© rr

Politie pakt geradicaliseerde kompaan van Benjamin Herman op: agent raakt gewond

Het gerecht heeft vanmiddag Fouad B. opgepakt, de man die genoemd wordt als één van de personen die de Luikse schutter Benjamin Herman (31) zou hebben geradicaliseerd. Opmerkelijk: bij de arrestatie raakte één agent gewond.

evdg, cel

De politie viel vanmiddag in de buurt van het Waalse Ensival binnen in het huis van Fouad. B. De man was sinds 22 mei vrij onder voorwaarden en werd opgepakt omdat hij die voorwaarden geschonden heeft.

Volgens de krant De Morgen gebeurde dat na een tip van één van hun journalisten. Die had gisteren een interview met Fouad B. waarin die ermee dreigde dat er in Luik zonder twijfel nog een aanslag gepleegd zou worden. B. zou daarbij zelfs gezegd hebben dat er diezelfde avond nog iets ging gebeuren. De journalist van De Morgen erkent dat Fouad B. duidelijk onder invloed was tijdens het gesprek, maar hij nam het zekere voor het onzekere en contacteerde de politie.

De politie riep riep Fouad B. daarop op om te komen getuigen over wat hij gezegd had, maar B. weigerde zich aan te melden. Daarmee schond B. duidelijk de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating. Het sein voor de politie om de man op te pakken. Uiteindelijk zou die arrestatie nog bijna 24 uur duren, maar vanmiddag vonden de veiligheidsdiensten B. dan toch, in de buurt van zijn huis.

Bij de arrestatie raakte een agent gewond. Het ging wel om een ongeluk: één agent vuurde per abuis zijn eigen dienstwapen af, en schoot zichzelf daarbij in het been.

Fouad B. ontpopte zich in de gevangenis tot vrome moslim. Hij zou meermaals gesprekken gevoerd hebben in de gevangenissen van Marche en Lantin met Benjamin Herman, de schutter van de aanslag in Luik die afgelopen week twee agentes en een student doodschoot.

© Facebook

Wie is Fouad B.?

Fouad B. is al meerdere keren veroordeeld voor diefstal. In 2007 werd hij veroordeeld tot 18 maanden celstraf wegens mishandeling en diefstal van iemands gouden ketting. Eerder kreeg hij al twee jaar gevangenisstraf voor een overval in een nachtwinkel in Verviers.

Hij radicaliseerde in de gevangenis en werd zelfs opgenomen in de lijst van ‘25 meest geradicaliseerde mensen’ in Verviers. Zijn naam verscheen op de OCAD-lijst, een lijst met mensen die een dreiging inhouden.

Vastgoed

Jobs in de regio