© Peter Malaise

Hevige regen en onweer voorspeld: 1722 opnieuw geactiveerd

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt sinds woensdagavond opnieuw voor zware regen- en onweersbuien. In alle provincies is donderdag zelfs een code oranje van kracht. Daarom is het speciale noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen weer geactiveerd.

nadb

Donderdag krijgen we wisselvallig weer met in meerdere streken onweersbuien. De hoeveelheden neerslag zullen regionaal sterk verschillen, maar plaatselijk valt er veel neerslag en is er kans op hagel.

Donderdagavond en -nacht blijft de kans op enkele lokale onweersbuien bestaan. Het wordt half- tot zwaarbewolkt met vorming van nevel en lage wolken.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt daarom opnieuw voor een code oranje. “Er is gevaar voor veel regen in korte tijd, hagel en mogelijk ook rukwinden”, klinkt het.

© KMI

Vrijdag trekken intense buien en onweders vanaf het zuidoosten over ons land. Er is kans op hagel en overvloedige neerslag. In het westen is het in de voormiddag waarschijnlijk nog vrij zonnig. De kust blijft mogelijk bespaard van het onweer. Het wordt zwoel met in het centrum maxima rond 27 graden en in de Kempen 28 of 29 graden.

Noodnummer 1722 geactiveerd

Na de aankondiging van onweer door het KMI heeft de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen opnieuw geactiveerd. “We vragen aan iedereen om enkel het noodnummer 112 te bellen als iemand mogelijk in levensgevaar is”, klinkt het.

Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Nu in het nieuws