Laatste dieselbussen voor Antwerpen, elektrische op komst

Foto: Walter Saenen

Laatste dieselbussen voor Antwerpen, elektrische op komst

Print

De Vlaamse busbouwers VDL uit Roeselare en Van Hool uit Koningshooikt hebben een groot order van De Lijn in de wacht gesleept voor 182 nieuwe bussen. Daarvan zullen er 120 hybride zijn en zeven volledig elektrisch. Voor het laatst bestelt de vervoersmaatschappij ook dieselbussen: 55 stuks. Die exemplaren zullen voornamelijk in Antwerpen en Vlaams-Brabant ingezet worden, waar ze de oudste harmonicabussen zullen vervangen.

De 55 gelede bussen met Euro VI-motor zijn een uitbreiding van de laatste bestelling van dieselbussen. Ook die bussen zullen door VDL gemaakt worden. Het was de laatste bestelling dieselbussen. Daarna wil De Lijn ook gelede bussen met hybridemotoren kopen.

Er is ook groen licht voor een nieuwe aanbesteding voor tot 720 hybride en zes elektrische bussen. Die laatste zullen in Antwerpen worden ingezet.

De Lijn investeert ruim 64 miljoen euro in de nieuwe bussen. De eerste nieuwe voertuigen zullen in het najaar van volgend jaar in gebruik genomen worden.

Elektrische bussen in Gent en Leuven

Het aantal hybride bussen bij De Lijn stijgt met 40 procent tot 417 stuks, “de grootste hybride vloot van de Benelux”. Er komen 36 hybride citybussen van Van Hool bij en 84 gewone hybride autobussen van VDL. Gent en Leuven krijgen dan weer samen zeven elektrische bussen. VDL zal die leveren met bijhorende laadinfrastructuur.

VDL uit Roeselare spreekt over een belangrijk contract. De 146 bussen die het bedrijf in totaal mag bouwen, zijn goed nieuws voor de werkgelegenheid. Het bedrijf is in het bijzonder opgetogen dat het de eerste elektrische bussen met snellaadsysteem voor De Lijn mag bouwen. Alle bussen zullen overigens in Roeselare worden gebouwd.