DISCUSSIE. Wordt het hoog tijd dat de haven van Antwerpen uitbreidt?

Foto: BELGA

DISCUSSIE. Wordt het hoog tijd dat de haven van Antwerpen uitbreidt?

Print

De Antwerpse haven behandelde nog nooit zoveel containers in een maand als in mei 2018. Het wordt nu hoog tijd dat de extra capaciteit voor de haven op tafel komt. Anders zijn binnen een paar jaar de limieten bereikt en dreigen de klanten uit te wijken. Maar is dit wel het juiste scenario?

Na enkele moeilijke jaren heeft de haven de wind in de zeilen. Het eerste kwartaal van 2018 was het beste ooit voor Antwerpen - met een groei van de containertrafiek van 9,5 procent - en maandag maakte het Havenbedrijf Antwerpen bekend dat nog nooit zo veel containers werden behandeld als in de afgelopen maand mei. Voor het eerst werd de grens van 1 miljoen teu per maand doorbroken, goed voor een groei van 9,6 procent.

Haventopman Jacques Vandermeiren en havenschepen Marc Van Peel willen dat er snel wordt beslist waar er extra capaciteit kan komen voor containerbehandeling. “Die beslissing is dringender dan ooit.”

Wat vindt u? Is de groei van de haven dringend nodig? Of zijn er argumenten - mobiliteit, milieu, leefbaarheid… - om deze groei net een halt toe te roepen?

Stuur hieronder uw reactie door, een selectie publiceren we morgen in de krant in de rubriek ‘Heet van de Tong’.