Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© BELGA

Tom Meeuws zegt “medelijden” te hebben met De Wever, die laconiek reageert: “Hij zou beter iets zinnigs zeggen”

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws haalt in een interview met Humo uit naar burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij zegt al eerder te zijn gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen vanuit N-VA.

svw

“Drie jaar geleden zei een intimus van De Wever me al dat ik maar beter kon terugkeren naar West-Vlaanderen”, zegt Meeuws. “Anders ging ik eraan. Ik schrok daarvan, want zo’n vete wou ik niet. Ik heb meerdere pogingen ondernomen – via verschillende mensen – om een gesprek met De Wever te regelen. Maar het lukte niet.”

“Geen gelukkige mens”

© Photo News

Meeuws schetst in het interview een weinig rooskleurig beeld van de burgemeester. “Ik heb medelijden met hem”, zegt Meeuws. “Als je gedreven wordt door angst en vernedering, ben je geen gelukkige mens. Er is iets mis met de democratie als een oppositielid niks meer kan aanklagen zonder op de smerigste manier afgemaakt te worden. Als wij belastende informatie krijgen over het stadsbestuur, gaan ze meteen op zoek naar de ambtenaren die zo wanhopig waren om ons in te lichten.”

Over zijn stukgelopen relatie met N-VA-kopstuk Liesbeth Homans, volgens een vooraanstaand N-VA’er in Knack de reden voor de vermeende wrok van De Wever, wil Meeuws nog steeds niets kwijt.

Heksenverbranding

Het afspringen van Samen verwijt hij de sterke Antwerpse man van Groen Wouter Van Besien. “Ik verwijt hem niet dat hij me niet kon redden”, zegt Meeuws.

Hij verwijt de groenen wel van snel mensen op te offeren. “Heksenverbranding horen bij de rituelen van die partij”, zegt Meeuws.

“Bazooka is leeggeschoten”

Over zijn ontslag bij De Lijn staat Meeuws naar eigen zeggen recht in zijn schoenen. “Ik heb géén geld in mijn zakken gestoken en heb me niet bezondigd aan corruptie”, stelt hij. Het lopende gerechtelijk onderzoek heeft volgens Meeuws ook niets te maken met het opsplitsen van facturen, wel met documenten die hij als directeur niet had mogen ondertekenen. Nieuwe onthullingen lijkt hij niet meer te verwachten. “De bazooka is leeggeschoten, maar ik sta nog recht”, klinkt het.

Progressieve coalitie

De voorzitter ziet een progressieve coalitie nog steeds als een mogelijkheid in Antwerpen. “Ik acht de kans zeer reëel dat we een progressieve coalitie kunnen maken met de partijen die een ander beleid willen. Dat zijn er meer dan sp.a en Groen alleen”, zegt Meeuws.

De Wever: “Onzin”

Bart De Wever werd maandagavond in TerZake op Canvas geconfronteerd met de uitspraken van Tom Meeuws en was erg kort van stof toen hem naar een reactie werd gevraagd. “Er zijn grenzen aan alles en ik zou liefst op zo’n zaken niet willen reageren”, zei een stoïcijnse De Wever. “Is het dan echt allemaal onzin wat er wordt geschreven over uw haat ten opzichte van Tom Meeuws?”, probeerde de VRT-interviewer. “Dat is inderdaad allemaal onzin”, was de korte repliek. “Wat vindt u hier nu van, want hij is natuurlijk een politiek opponent?”, luidde de vervolgvraag. “Dat hij beter iets zinnigs zou zeggen, in plaats van al die onzin”, ging De Wever onverstoord verder. De VRT-reporter vroeg of De Wever zich er nog steeds kwaad in maakt. “Nee helemaal niet, het maakt zelfs niet meer de minste indruk op mij.”

Verkiezingsnieuws