© PDR

PVDA wil goedkope, modulaire (huur)woningen introduceren in Antwerpen

De radicaal linkse partij PVDA heeft met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober een plan voor betaalbaar wonen in Antwerpen klaar. Het plan spitst zich toe op een forse uitbreiding van het aantal sociale woningen, zodat de wachtlijst kan slinken. Elk Antwerps district zou minstens 9 procent sociale huisvesting moeten tellen, klinkt het. Dat zou betekenen dat er de komende jaren 5.200 wooneenheden moeten bijkomen op de sociale huurmarkt. “En dat is nog maar een eerste fase”, zegt lijsttrekker en nationaal partijvoorzitter Peter Mertens.

Verschillende partijen, waaronder ook de N-VA van burgemeester Bart De Wever, maken van betaalbaar wonen een belangrijk verkiezingsthema. “Maar bij N-VA vinden ze 300.000 euro blijkbaar al ‘betaalbaar’, terwijl de realiteit voor heel wat Antwerpenaars anders is”, zegt Mertens. “Bovendien merken we dat dit stadsbestuur sociale woningen ziet als iets voor alleen de allergrootste sukkelaars. Wij willen af van die negatieve bijklank: publiek wonen moet er ook weer volop zijn voor werkende mensen.”

Modulaire woningen

PVDA deed onlangs inspiratie op in Wenen, waar het concept ‘SMART-woningen’ ingeburgerd is geraakt: compacte, goedkope woningen die modulair zijn - de inrichting kan wijzigen naargelang de gezinssituatie - en waar de huurders in ruil voor een beperkte eigen inbreng een aandeel krijgen in een wooncoöperatie. Dat moet ook in Antwerpen kunnen, meent PVDA.

Om tot duizenden extra sociale woningen te komen, wil PVDA onder meer structureel leegstaande panden door de stad laten overdragen aan sociale huisvestingsmaatschappijen of het sociaal verhuurkantoor, bij grote bouwprojecten een derde sociale woningbouw verplicht maken en publieke gronden van zowel de stad als bijvoorbeeld de NMBS niet langer verkopen aan projectontwikkelaars, maar slechts in erfpacht geven nadat er eerst voor die locaties een plan voor betaalbare woningen en sociale voorzieningen is opgesteld.

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio