© Maidstone Museum UK/Nikon Metrology UK | Western University

Wetenschappers lossen mysterie van 2.100 jaar oude mummie op

Wetenschappers van een Canadese universiteit hebben het mysterie van een meer dan tweeduizend jaar oude Egyptische mummie opgelost. Lange tijd werd gedacht dat het om een gemummificeerde havik ging, maar uit een nieuwe studie blijkt het nu om een zeldzaam voorbeeld van een doodgeboren menselijke baby te gaan.

nadb

Onderzoekers van de Canadese Western University maakten gebruik van micro-CT-scans om de 2.100 jaar oude mummie te ontrafelen. Uit hun analyse blijkt het om een jongetje te gaan dat na 23 à 28 weken zwangerschap ter wereld kwam.

De foetus had anencefalie, een zeldzame aandoening waardoor de hersenen en de schedel onvoldoende ontwikkeld zijn.

“In dit geval is de volledige bovenkant van de schedel niet gevormd”, zegt dr. Andrew Nelson, die het onderzoek leidde. “Ook de bogen van de wervels van zijn ruggengraat zijn niet gesloten. En de oren staan op de achterkant van de schedel.”

Deze mummie is één van de twee gemummificeerde lichaampjes met anencefalie die ooit gevonden werden. Het andere werd ontdekt in 1826. Het gaat dus om een zeldzame ontdekking.

Door deze vondst krijgen onderzoekers nu nieuwe inzichten in het proces van mummificatie en het symbolisme van foetussen. “Het moet een tragisch moment geweest zijn voor de familie om hun kind te verliezen en de vreemd ogende foetus te zien. Dit was dus een zeer bijzonder baby’tje”, klinkt het nog.

Nu in het nieuws