© mye

Say cheese! 6 redenen waarom kaas eten een goed idee is

Maandag 4 juni is de Internationale Dag van de Kaas. Goed nieuws voor de echte kaasliefhebbers: kaas is niet alleen erg lekker, maar ook gezond! En omdat dit voor de echte ‘cheese lovers’ een speciale dag is, staan we vandaag extra stil bij dat stukje goddelijke zuivel op je boterham, pizza of kaasplankje. Wij geven je 6 voordelen als reminder waarom dat stukje kaas eten vandaag extra een goed idee is.

sael

1. Versterkt de botten

Kaas betekend zuivel en zuivel betekent calcium. Kaas is een rijke bron van calcium en vitamine B. Het is dus erg goed voor de het aanmaken van stevige botten. Vooral voor opgroeiende kinderen is dit erg belangrijk. Stereotype of niet, Nederlanders zijn relatief grote mensen die erom bekend staan vaak en graag kaas en melk te consumeren. Als het zelfs aan de Londense auteur Ben Coates ligt die in Rotterdam woont, is er zelfs een mogelijk verband tussen beide clichés. Hij werpt de hypotheseop dat veel kaas en melk ertoe hebben geleid dat Nederlanders de grootste mensen ter wereld zijn.

2. Goed voor de spieren

Kaas is niet alleen een bron van calcium, maar ook rijk aan eiwit en dat is belangrijk voor de opbouw van je spieren en je spierkracht.

3. Goed voor de huid

Kaas goed voor je huid? Ja zeker! Doordat kaas heel veel vitamine B bevat wordt het beschouwd als goede voeding voor de gezondheid van je huid.

4. Goed voor het gebit

Uit een studie van de Academy of Generel Dentistry blijkt dat het eten van kaas gunstige effecten heeft op de tanden, in het bijzonder als bescherming tegen gaatjes. Zowel de eiwitten aanwezig in kaas als calcium zouden hierin een rol spelen. Bovendien, door harde kaas te eten zoals cheddar produceren we meer speekstel. Hierdoor wordt de mond minder zuur en worden de tanden minder vatbaar voor gaatjes. Een stukje kaas na de maaltijd is dus nog niet zo slecht bedacht door de Fransen.

© An Nelissen

5. Vergemakkelijkt de zwangerschap

Het grote calciumgehalte in kaas blijkt heel goed voor zwangere vrouwen te zijn. Het vergemakkelijkt de zwangerschap en stimuleert de weeën tijdens de bevalling. Toch zijn er ook wel (schimmel)kazen die de dokter eerder zou afraden om tijdens de zwangerschap te eten om bacterie gevaar te voorkomen

6. Stimuleert de slaap

Ben jij een slechte slaper? Neem voortaan eens een stukje extra, want kaas stimuleert de slaap. Een blokje kaas bevat namelijk een goede dosis calcium. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan een aminozuur dat stress vermindert. Laat dit ook belangrijk te zijn voor de aanmaak van het stofje serotine ie p zijn beurt weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine. Melatonine stof helpt ons bij de regeling van het natuurlijke dag- en nachtritme.

Hoewel kaas lekker is en deze voordelen erg handig zijn om die extra stukken kaas goed te kunnen praten, is het natuurlijk niet de bedoeling om overmatig kaas te eten. De voordelen gelden op wanneer kaas past in een evenwichtig voedingspatroon. Zo vermijd je dat je totale vetinname te hoog wordt en kan je blijven genieten van kaas.