© ss

Minister Schauvliege wil plastic bekers van festivals bannen

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een verbod op plastic bekertjes, bestek en borden op festivals. “De laatste weken worden we om de oren geslagen met beelden die tonen wat plasticvervuiling kan aanrichten”, klinkt het. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM onderzoekt een algemeen verbod op grote festivals en evenementen. Dat kan nog voor het komende festivalseizoen binnen de Vlaamse regering goedgekeurd worden.

Minister Schauvliege heeft aan de OVAM opdracht gegeven om een wettelijk initiatief voor te bereiden om het gebruik van eenmalige bekers en ander niet-herbruikbaar plastic op grote festivals te verbieden. Grote festivals zoals Pukkelpop en Tomorrowland zullen dan niet langer gebruik kunnen maken van plastic bekers, borden en bestek dat maar een keer wordt gebruikt.

Via proefprojecten zal OVAM onderzoeken of een totaalverbod haalbaar is. “We mikken vooral op de grote festivals en evenementen, die jaarlijks miljoenen plastic bekertjes in omloop brengen”, aldus het kabinet van Schauvliege. Maandagochtend lanceerde de Gentse Feesten nog een inwisselbare beker, die bij de komende editie zowat 1,6 miljoen plastic bekers zal vervangen.

Europese aanval op plastic

Vorige week stelde de Europese Commissie haar strategie voor om het aandeel van plastic wegwerpverpakking in de Europese afvalberg te verminderen. Ze wil onder meer plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes verbieden. Van andere producten zullen de lidstaten het gebruik moeten terugschroeven, zoals plastic bekers en andere houders en potjes waar slechts eenmalig voedingsmiddelen in worden bewaard.

LEES OOK: Test-Aankoop lanceert petitie tegen verkoop plastic voor eenmalig gebruik in supermarkten

MEER OVER Joke Schauvliege

Nu in het nieuws