© rr

Vlaamse regering keurt subsidies goed voor restauratie Sint-Pieterskerk

De Vlaamse regering kent een premie van ruim 1,76 miljoen euro toe voor de restauratie van de Sint-Pieterskerk op de Markt in Berlaar.

cvr

“Met de vierde restauratiefase voor de Berlaarse parochiekerk gaat de structurele restauratie van start. De kerktoren en de hoge kerkdaken worden gerestaureerd en ook de decoratieve glas-in-loodramen”, zegt minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA).

De gemeente raamt de kost van deze restauratiefase op 2,5 miljoen euro. De werken zouden in 2020 aanvangen en tot in 2023 duren.

De restauratie van de Sint-Pieterkerk is al een tijdje in voorbereiding. In 2001 zijn dringende instandhoudingswerken uitgevoerd en in 2003 is de verouderde verwarmingsinstallatie vernieuwd. Een voorbereidend onderzoek van de glas-in-loodramen in 2010 zorgt ervoor dat deze nu op de best mogelijke manier gerestaureerd worden. Na deze restauratie van de buitenkant volgt een onderzoek en de restauratie van het interieur.

De Sint-Pieterskerk is een neoromaanse kerk, gebouwd in 1874-1880. De vroeggotische toren uit de dertiende eeuw bleef bewaard en werd in 1940-1943 herbouwd, omdat hij tijdens de oorlog beschadigd werd.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio