© Hans Otten

Burgerinitiatief strijkt neer in honderd Vlaamse gemeentes

Plastic Attack maakt klanten milieubewuster

Geel was een van de honderd Vlaamse gemeentes waar zaterdag het burgerinitiatief Plastic Attack werd opgezet. In vijf supermarkten haalden klanten voorbij de kassa de plastic verpakking van hun waren en lieten die ter plaatse achter.

ho

Met enkele medestanders duwde Kris Cools uit Geel zaterdagmiddag zijn winkelkarretje binnen in het filiaal van Aldi op de Pas. Op zijn wagentje kleefden affiches van Plastic Attack, het (inter)nationale initiatief dat warenhuisketens via milieubewuste klanten aanspoort om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Nadat de ­Gelenaars hun inkopen –met opvallend veel plastic zakjes of vacuümverpakkingen- hadden afgerekend, haalden ze achter de kassa’s alle omhulsels er onmiddellijk af. Die deponeerden ze in dozen die ze er speciaal voor de actie hadden klaargezet. Het resultaat deed schrikken: hoewel ze samen nog geen volle kar bij elkaar hadden, lag er al een flinke berg afval in de doos.

“Ik heb vijf winkels verwittigd en hen gevraagd maatregelen te nemen”, zegt Kris Cools. “Van Colruyt kreeg ik later te horen dat ze hun speciale Plastic ­Attack-karretjes rond de middag weer weggehaald hadden. Ze bleken al uit te puilen, maar mensen begonnen er ook dingen achter te laten die er niet thuishoorden.”

De deelnemers beloofden voortaan nog meer moeite te doen om plastic verpakkingen bij hun aankopen te vermijden.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio