© Mikael Eriksson

Interview met de man achter het masker: “Mijn broer stierf op de dag waarop Ghost geboren werd”

Een paar miljoen verkochte albums, grote festivalshows en een prestigieuze Grammy Award: het Zweedse Ghost bewijst dat je – als het plaatje volledig klopt – ook nog met een ouderwets geacht genre als hardrock wereldwijd een populaire act kan worden. Met het nieuwe album ‘Prequelle’ legt mastermind Tobias Forge de lat nog hoger: “Ghost moet een van de grootste bands ter wereld worden. Queen achterna.”

TDS

De riffs van Led Zeppelin gecombineerd met de melodieën van Abba: zo kan je Ghost muzikaal nog het best samenvatten. Topmuzikanten als Dave Grohl (Foo Fighters) en James Hetfield (Metallica) zijn fans van het eerste uur. De massa volgde: in de VS is de band inmiddels te zien in druk bekeken tv-shows, in Europa staat Ghost binnenkort als coheadliner op het hoofdpodium van Graspop en andere festivals. Met een gloednieuwe show overigens, inclusief liefst negen muzikanten op het podium.

Speelde – naast de catchy muziek – een belangrijke rol bij Ghosts komeetachtige opkomst: het hele occulte theater rond de band. Wie er achter de groep zat, was jarenlang een goed bewaard geheim. De zanger en de bandleden waren nooit zonder vermomming te zien. Interviews werden zelden en enkel gemaskerd gegeven. Tot nu. Want de aap is uit de mouw: Ghost is gewoon Tobias Forge, een onopvallende, ietwat introverte 37-jarige Zweed. Dat weten we sinds enkele ontslagen sessiemuzikanten een jaar geleden een proces tegen hem aanspanden en zo zijn identiteit bekendmaakten.

“Het heeft me verbaasd dat het nog zo lang geduurd heeft”, haalt Forge zijn schouders op. “Ik bedoel: in deze tijden van YouTube, Facebook en Twitter bijna tien jaar je identiteit geheimhouden is een haast olympische prestatie. Het was dus een kwestie van tijd voor ik geout zou worden. Al zal ik ook nu nog zoveel mogelijk uit beeld blijven. Op het podium en in de media zal ik verder enkel vermomd verschijnen. Zoals steeds bij een nieuw album is dat ook als een nieuw personage. Voor deze vierde plaat is dat Kardinaal Copia, over wie ik nog niet veel kan vertellen. Daarvoor moet je naar de liveshows komen. Of naar de internetfilmpjes ervan kijken.”

“Ik volg met veel argwaan hoe het internet in het algemeen en social media in het bijzonder de wereld verzieken. Dat is dan ook een van de thema’s van deze plaat geworden. Ik maak de vergelijking met de Middeleeuwen. De brandstapel is digitaal geworden, maar het mechanisme is hetzelfde: een groep stort zich op de ‘heks’ en probeert hem of haar kapot te maken. We denken dat we er als mensen op vooruitgegaan zijn, maar is de manier waarop we ons online gedragen nu echt zo verschillend van wat men in de Middeleeuwen deed? Maar anderzijds moet ik natuurlijk toegeven dat het internet een belangrijke rol heeft gespeeld in de carrière van Ghost. Het heeft me geholpen om vanuit een gat in Zweden mijn muziek te verspreiden. De hoge vlucht die Ghost heeft genomen is voor een groot deel daaraan te danken.”

Al zal de dag waarop Ghost aan die hoge vlucht begon er altijd ook een blijven van een groot persoonlijk drama in Forges leven. “Ik zette op 12 maart 2010 zonder veel verwachtingen de eerste nummers van Ghost online op MySpace. Daarna vertrok ik enkele uren naar Stockholm. Toen ik terugkwam, waren de wereldwijde reacties op de songs overweldigend. Ik wist niet wat me overkwam. Plots hoorde ik een luide schreeuw van mijn moeder. Ze had iemand aan de telefoon. Ik nam de gsm van haar over en vroeg wie er aan de lijn was. De ex van mijn broer, om te zeggen dat hij gestorven was aan een aangeboren hartkwaal. Het is moeilijk om in de gebeurtenissen van die dag niets religieus te zien, al ben ik een atheïst. Het universum ontnam me op die dag iets kostbaars en gaf me iets terug dat mijn leven zou veranderen.”

MEER OVER Metal Maniac

Nu in het nieuws