© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© VTM

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bijna 3.000 deelnemers aan Witte Mars in Luik, vrienden brengen eerbetoon aan overleden Cyril

Twee vrienden van Cyril, een van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij dinsdag in Luik, hebben tijdens de Witte Mars het woord genomen om hem een laatste eerbetoon te brengen. Voor de Witte Mars waren ruim 3.000 mensen zondag naar Luik afgezakt.

evdg

Benjamin Herman (31), een gedetineerde met penitentiair verlof, viel dinsdagochtend twee politieagentes aan met een mes tijdens hun patrouille. Hij slaagde erin hun dienstwapens af te nemen en schoot beiden neer. Tijdens zijn vlucht probeerde de man een wagen te stelen en schoot daarbij de passagier, Cyril Vangriecken, dood. De vrienden van het 22-jarige slachtoffer organiseerden de witte mars die zondagmiddag omstreeks 12.30 uur van start ging in het centrum van Luik.

De deelnemers kwamen ’s middags op de Espace Tivoli bijeen om eer te betuigen aan de drie mensen die doodgeschoten werden door Herman. Vervolgens ging het richting de plaats van de schietpartij op de boulevard d’Avroy, via de place Saint-Lambert, de rue Joffre en de boulevard de la Sauvenière.

Na het neerleggen van bloemen en het aansteken van kaarsen werd om 13 uur symbolisch, bijna een minuut lang, geapplaudisseerd. Daarna gingen honderden witte ballonnen de lucht in.

Een jonge vrouw stapte naar voor om, als eerbetoon aan de drie slachtoffers, een lied te zingen dat ze speciaal voor hen had gecomponeerd.

Twee vrienden van Cyril namen vervolgens het woord. “Cyril wilde onderwijzer worden om zijn opvoeding en zijn waarden door te geven”, zei de moeder van een goede vriend van het slachtoffer. “We vergeten je nooit, jij, de perfecte zoon, broer, vriend. We zullen ervoor vechten dat dit nooit meer gebeurt. We gaan leven voor jou, je familie en je vrienden, en voor elkaar zorgen.” Ook een vroegere stagebegeleider kwam nog aan het woord.

Vastgoed

Jobs in de regio