© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 9

Collectif Baya bouwt tuinschuur en fruitkooi uit recuperatiematerialen

In de Boutersemdreef in Zandhoven is iedereen welkom om dit weekend tussen 9 en 18u mee te komen klussen met Collectif Baya. Deze Brusselse vzw bouwt een tuinschuur en een fruitkooi uit recuperatiematerialen voor de Barmhart-samentuin.

Kristin Matthyssen

De KLJ van Zandhoven heeft alvast toegezegd om enkele jongeren te sturen. Je moet zeker geen schrijnwerker zijn om enkele uurtjes nuttig mee te komen helpen. Ook kinderen zijn welkom in de prachtige tuin. Baya Collectif is een Brusselse vzw, die ecologische constructies bouwt uit voornamelijk recuperatiematerialen. Voor het werkmateriaal, doen ze beroep op een materialenbibliotheek.

"Dit is de tweede schuur die we bouwen", vertelt Boris Papeians van Collectif Baya. "We hebben er al eens een kleinere gebouwd."

Drie jaar geleden begon Baya met een architectuurfestival. Sindsdien houdt de vzw geregeld festivals, waarbij tijdelijke constructies worden opgetrokken om in te wonen of te eten. Baya bouwde ook al eens een keuken voor de vluchtelingen in Calais en vormde in Brussel leegstaande kantoorruimtes om tot woonruimtes voor de vele daklozen in de hoofdstad.

Momenteel bestaat het collectief vooral uit (oud)-architectuurstudenten die hun opleiding een meer praktische invulling wilden geven, en Erasmusstudenten. "We hebben een eigen atelier en geven workshops geven", legt Boris uit. "In de stad worden zo veel huizen afgebroken waarvan het materiaal allemaal wordt weggegooid. We willen een stock aanleggen van wat nog bruikbaar is."

Wil je zaterdag of zondag mee komen helpen met deze toffe bende? Aarzel dan niet en kom dit weekend naar de Barmhart-samentuin. Voor vijf euro kan je blijven lunchen of avondeten, en dan ben je meteen verzekerd op de werf.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio