Geen nieuwe fabriek van Umicore in Antwerpen, bedrijf kiest voor Polen

De vestiging van Umicore in Hoboken. Foto: Belga

Geen nieuwe fabriek van Umicore in Antwerpen, bedrijf kiest voor Polen

Print

Materialengroep Umicore zal een grote fabriek voor herlaadbare batterijen bouwen in Polen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dat is een tegenvaller voor Antwerpen, dat het project graag had binnengehaald. De fabriek is goed voor 400 jobs.

De Antwerpse haven en het stadsbestuur wilden de fabriek van Umicore heel graag naar de Scheldestad halen. Umicore sloot ook niet uit dat de fabriek in ons land zou worden gebouwd. De voormalige site van Opel werd door Antwerpen als locatie naar voren geschoven.

Maar Umicore heeft uiteindelijk voor Nysa in Polen gekozen. “Alle opties zijn overwogen, maar we hadden een aantal criteria vastgelegd en op basis daarvan is beslist”, zegt Umicore-woordvoerster Marjolein Scheers. Ze verwijst naar de aanwezigheid van geschoold personeel en de mogelijkheid om op groene energie te draaien.

Nysa, in het zuiden van Polen dicht bij Tsjechië, ligt bovendien in de buurt van de Europese klanten van Umicore. De fabriek zal wellicht tegen eind 2020 kathodematerialen kunnen leveren voor herlaadbare autobatterijen.

Olen

Maar er is ook goed nieuws voor Olen. Daar zal Umicore een nieuw competentiecentrum bouwen in een al bestaande vestiging van het bedrijf. Die investering levert banen op voor een twintigtal onderzoekers. “Beide beslissingen zijn belangrijke mijlpalen voor Umicore”, zegt CEO Marc Grynberg.

Van de veertig beursgenoteerde bedrijven op Euronext zag de CEO van Umicore de beurskoers en de winst van zijn bedrijf het meeste stijgen in 2017.

LEES OOK: Dit is de beste CEO van het land (+)

Vakbond niet verrast

De christelijke vakbond is niet verrast dat materialengroep Umicore naar Oost-Europa trekt om een grote fabriek voor materialen voor herlaadbare batterijen te bouwen. “De belangrijkste klanten zitten daar”, zegt Dirk Van der Eycken van ACV-CSC Metea. België was volgens hem nooit een realistische mogelijkheid. Enkele kleinere aankondigingen voor de fabriek in Olen, noemt hij heel belangrijk voor de verankering van de vestiging.

De voorbije maanden was gebleken dat Antwerpen het project graag had binnengehaald, maar dat was volgens de vakbondsman nooit een reële optie. “Umicore volgt zijn klanten”, aldus Van der Eycken, “en die zitten daar in Polen vlakbij.” Ook Umicore zelf had al gezegd dat de toekomstige vestiging in de buurt zal liggen van zijn Europese klanten.

De vakbondsman ziet nog andere redenen waarom Antwerpen het niet haalde. Zo verwijst hij naar de mobiliteitsproblemen rond de stad, een gebrek aan technisch geschoold personeel en de energiekosten.

Haven: “We hebben nog andere opties”

Het is uiteraard spijtig dat Umicore niet voor de voormalige Opel-site in de haven van Antwerpen heeft gekozen voor zijn nieuwe batterijfabriek, maar er is voor de haven geen man overboord. “We hebben nog andere opties voor de zone”, zegt Nathalie Van Impe, woordvoerster van het havenbedrijf. Ze voegt toe dat de haven nog altijd een aantrekkelijke locatie is: “Er zitten een aantal grote investeringen in de pijplijn.”

Het Havenbedrijf Antwerpen is al langer op zoek naar een nieuwe invulling van de terreinen waar vroeger Opel Antwerpen was gevestigd. De site heet intussen Churchill-zone en de haven wil er inzetten op de circulaire economie. Tot eind augustus kunnen er kandidaturen worden ingediend, maar ondertussen zijn er al verkennende gesprekken met verschillende geïnteresseerden.

Ook Umicore was er daar eentje van. Dat het bedrijf nu voor Polen kiest, is voor de haven uiteraard spijtig. “Maar het is niet de enige piste die we bewandelen”, aldus Van Impe. “We hebben er alle vertrouwen in dat de site aantrekkelijk is voor de markt.”

Die laatste quote geldt bij uitbreiding voor de hele Antwerpse haven. “We hebben een aantal grote investeringen in de pijplijn zitten, waaruit zal blijken dat de haven nog altijd een aantrekkelijke locatie is voor investeringen”, zegt de woordvoerster nog. Over die investeringen kan ze geen extra details geven, zolang niet alles in kannen en kruiken is.