© rr

De loft is de nieuwe villa

Miljonairs, die wonen in een luxevilla of kasteeltje, met daarrond een gigantische tuin met zwembad. Althans, dat is wat de meeste mensen intuïtief denken. Een rondvraag door vastgoedwebsite Immovlan leert echter dat dit beeld moet worden bijgesteld. Eén op vier ‘miljoenenwoningen’ die momenteel te koop staan, blijkt een appartement of loft te zijn.

Annelies Roose

Tot tien jaar geleden was het zo dat elke miljonairswoning een villa, herenhuis of kasteeltje was. Maar intussen heeft de luxevastgoedmarkt een grondige facelift gekregen. Luxevilla’s, kasteeltjes en residentiële fermettes moeten geleidelijk plaatsruimen voor lofts. Van de 1.120 panden met een prijskaartje van meer dan een miljoen euro, is een kwart (23%) vandaag een appartement of penthouse.

“Het is een teken van de tijd”, zegt Philippe Herbert, zaakvoerder van Engel & Völkers Gent Centrum, dat vooral gespecialiseerd is in luxevastgoed. “Een reusachtige woning met een gigantisch domein vraagt veel tijd, energie en geld. Meer en meer mensen ontzien zich het onderhoud, en kiezen voor comfort. Een appartement of penthouse in het centrum van een stad biedt dat. Het uitzicht is mooi, er zijn tal van restaurants en andere uitgaansgelegenheden en winkelen kan gewoon te voet. Zeker bij wie rekening houdt met zijn oude dag, is dat laatste een belangrijke factor.”

Groene vingers

De meeste ‘miljoenenwoningen’ liggen in Brussel (één op drie) gevolgd door West-Vlaanderen en de provincie Antwerpen (beiden één op zes). Het duurste appartement staat momenteel te koop in Elsene. Wie het op de kop wil tikken, moet er 5 miljoen euro voor neertellen. In ruil krijgt de eigenaar vier slaapkamers, even veel badkamers, een terras met zwembad en een binnentuin.

De toenemende populariteit van lofts bij miljonairs betekent volgens Philippe Herbert niet het einde van de luxevilla. “Veel Belgen, ook rijken, hebben groene vingers”, zegt hij. “Er zal dus sowieso altijd een markt voor miljoenenwoningen in het groen blijven bestaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER