Straks handelsoorlog met VS? Trump voert importheffingen in op staal en aluminium, Europa slaat meteen terug

Straks handelsoorlog met VS? Trump voert importheffingen in op staal en aluminium, Europa slaat meteen terug

Print

Europese bedrijven zullen vanaf 1 juni invoerheffingen op staal en aluminium moeten betalen aan Amerika. Het is een poging van Donald Trump om de eigen economie te versterken. Europa is boos en niet van plan zich daarbij neer te leggen. Als tegenreactie voert het zélf hogere importheffingen in op een reeks Amerikaanse producten. Maar wat betekent dat nu voor ons land? Staan we aan de voet van een handelsoorlog? Wij vroegen het aan topeconoom Koen De Leus: “Blaffende honden bijten duidelijk wél.”

Het was de Amerikaanse minister van Economie Wilbur Ross die het nieuws officieel bekendmaakte: vanaf middernacht, op vrijdag 1 juni, zullen Europese bedrijven invoertaksen op staal (10%) en aluminium (25%) moeten betalen. Een complete verrassing is het niet: de Verenigde Staten voerden de zware heffingen al in maart in, maar enkele landen - waaronder België - kregen een tijdelijke vrijstelling.

Australië, Argentinië en Brazilië gingen nu akkoord met de beperkingen op de omvang van hun uitvoer naar Amerika, in ruil voor een permanente uitzondering. Europa, Canada en Mexico deden dat niet. Met alle gevolgen van dien.

Waarom deze beslissing?

Donald Trump belooft al sinds zijn verkiezingscampagne om meer jobs te creëren en de Amerikaanse economie nieuw leven wil inblazen. Cadeaus voor Europa horen daar niet meer bij, om het met zijn eigen woorden te zeggen. “Die belofte moet hij dringend nakomen, nu de ‘mid year elections’ van november stilaan dichterbij komen”, legt expert economie Koen De Leus uit. “Het is een strategische zet, in een poging de Amerikaanse bedrijven te doen kiezen voor Amerikaans staal en aluminium en zo te groeien in eigen, wat gelijk staat aan jobs creëeren.”

Maar de Amerikaanse president kan op deze manier ook in eigen voet schieten. “Als Amerika staal en aluminium gaat uitvoeren, zal dat duurder moeten dan vandaag het geval is. Hun producten zullen dus minder competitief worden,” stelt De Leus. “Trumps eigen achterban zal bovendien het grootste slachtoffer worden van duurdere producten, mensen met een laag inkomen kunnen die immers niet betalen.”

Reactie van Europa

De Europese Unie voert over een tweetal weken hogere importheffingen in op een reeks Amerikaanse producten, kondigde de Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en commissaris voor Handel Cecilia Malmström aan.

De Commissie maakt zich sterk dat het Europese antwoord op de Amerikaanse heffingen “proportioneel” is en “in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie”. De EU legt de hele zaak ook voor aan de WTO, omdat het Amerikaanse initiatief volgens haar in strijd is met de internationale handelsregels.

“Dit is protectionisme, zo eenvoudig is het”, zegt Commissiesvoorzitter Juncker over het nieuws uit Washington. Commissaris Malmström spreekt over een “slechte dag voor de wereldhandel”.

Ruimte voor onderhandeling

Ross nog ruimte voor onderhandelingen. Hij zegt uit te kijken naar “verdere gesprekken” over “andere kwesties” die moeten worden uitgeklaard. Er is volgens hem nog “flexibiliteit” mogelijk in de toekomst, want de president kan heffingen nog afvoeren of quota opleggen.

Slecht nieuws voor Antwerpse haven

De hogere heffingen kunnen ook indirecte gevolgen hebben voor de handel die via de haven van Antwerpen verloopt, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die het heeft over “een zwarte dag voor de wereldhandel”. Ook Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) betreurt de beslissing van de VS. “Antwerpen is dé staalhaven voor Europa en de Verenigde Staten zijn de grootste exportmarkt van Antwerpen voor staal. De concrete effecten? Dat zal de tijd uitwijzen.”

MEEST RECENT