© shutterstock

Brussel staat op 18e plaats

Zürich en Genève behouden positie van duurste steden ter wereld

De twee Zwitserse steden Zürich en Genève blijven de twee duurste steden ter wereld. Dat blijkt uit een studie, dinsdag gepubliceerd, door de Zwitserse bank UBS. Op de derde, vierde en vijfde plaats staan respectievelijk Oslo, Kopenhagen en New York. Parijs neemt de twaalfde plaats in en Brussel staat achttiende in de lijst.

De studie vergeleek de dagelijkse kost van goederen en diensten noodzakelijk voor levensonderhoud in 77 verschillende landen.

Wanneer de lijst gerangschikt wordt volgens koopkracht, verandert deze aanzienlijk. Los Angeles komt dan eerste te staan. De Hollywood-stad heeft 23,9 procent meer koopkracht dan New York, dat tiende op de lijst staat. Volgens deze ordening komt Brussel op de 41ste plaats.

De lijst werd voor het eerst gepubliceerd in 1971. Het geeft de kosten weer noodzakelijk voor levensonderhoud en vergelijkt de prijs van goederen en diensten met het loon van vijftien actieve beroepen in dat land.

Voor de jongste editie heeft UBS enkele nieuwe zaken toegevoegd. Zo werd dit jaar ook de prijs van koffie vergeleken tussen de verschillende steden, net als de favoriete producten van millennials en de evolutie van de koopkracht in Londen met andere Europese hoofdsteden twee jaar na de stemming over de Brexit.

NIET TE MISSEN