© pm

Nú het moment om feromoonval te hangen om mannelijke buxusmotten te vangen

De buxusrups vrat de voorbije weken onverbiddelijk aan hagen en struiken. Volgens boomkweker Paul Mampay uit Viersel zijn de eerste buxusmotten nu gesignaleerd en is het hét moment om een feromoonval te hangen, zodat hun voortplantingscyclus verstoord kan worden.

Kristin Matthyssen

“De feromoonvallen zijn volledig biologisch”, zegt Mampay. “De voorbije weken circuleerden op Facebook allerlei foto’s van dode meesjes in nestkastjes en dergelijke, zogezegd door buxusbestrijdingsmiddelen. Bij de feromoonvallen is er zeker geen nevenschade. In de vallen zitten seksuele lokstoffen op basis van vrouwelijke buxusmotten, waar de mannetjes op afkomen. Het is een manier om te voorkomen dat ze zich opnieuw voortplanten. Want de motten die nu gaan paren, leggen binnenkort nieuwe eitjes, zodat we ons met deze hete temperaturen rond half juli aan een nieuwe opstoot van buxusrupsen mogen verwachten. Hun cyclus gaat nu heel snel.”

De voorbije weken werden ook kauwen gespot die in en rond buxushagen hangen om daar rupsen te vreten. Dat stemt Paul Mampay hoopvol. “Het zou ideaal zijn als de buxusrups bestreden kan worden met natuurlijke vijanden. De buxusmot komt uit Azië, en daar groeit er toch ook nog buxus? Het moet zijn dat daar natuurlijke vijanden leven.”

Mampay zelf kon succesvol de buxusrupsen onder controle houden. "Onze buxus aan het kapelletje in Viersel op de kruising met de Herentalsebaan en de Liersebaan en aan restaurant Oliver staat nog uitstekend. Het kan dus echt, je hoeft je buxus niet uit te doen."MEER OVER Overlast insecten

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio