© victoriano moreno

Druk kruispunt op het Kiel deels conflictvrij gemaakt

Het kruispunt van de Jan De Voslei met de Camille Huysmanslaan op het Kiel is sinds kort een stukje veiliger geworden voor fietsers. Het werd gedeeltelijk conflictvrij gemaakt, ter voorbereiding van de ingebruikname van de zogenaamde ‘supercomputer’.

dvd

De ‘supercomputer’, zoals de Verkeerslichtencoördinatiecentrale (VLCC) vaak genoemd wordt, die alle 373 verkeerslichten in de stad Antwerpen moet aansturen, wordt in principe deze zomer in gebruik genomen. “Alle kruispunten in Antwerpen worden in die computer geladen”, zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat het bewuste kruispunt beheert. “Ter voorbereiding daarvan, worden nu al een aantal kruispunten onder de loep genomen, waaronder het kruispunt van de Jan De Voslei met de Camille Huysmanslaan. Het is één van de eerste kruispunten die worden aangepast naar aanleiding van de VLCC.”

Concreet hebben auto’s die linksaf slaan van op de Camille Huysmanslaan naar de Jan De Voslei nu niet langer gelijktijdig groen met de fietsers die er het zebrapad oversteken. “Auto’s die rechtsaf slaan hebben nog wel tegelijkertijd groen. Dat is een aanpassing die veel minder evident zou zijn, want dat zou betekenen dat fietsers heel lang zouden moeten wachten alvorens te kunnen oversteken”, aldus Schoenmaekers. “Wel krijgt de bus nu ook voorrang op het kruispunt. Daarvoor zijn detectiesystemen geïnstalleerd die weten dat er een bus aankomt.”

Volgens Schoenmaekers moet de aanpassing van de lichten op het kruispunt vooral de veiligheid van de fietsers ten goede komen. Ook Antwerps schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zei eerder al aan uw krant dat bij de VLCC eerst gekeken wordt naar veiligheid, en dan pas naar doorstroming.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio