© Dirk Vertommen

Mechelen buigt zich over ontwikkeling lus R6 tot winkelcentrum

De Mechelse gemeenteraad stemt dinsdagavond over het ontwerp-RUP voor de ontwikkeling van Mechelen-Noord IV. In de lus van de N16 naar de R6 moet in de loop van 2019 de bouw van een nieuw winkelcentrum starten.

svh

De ontwikkeling van de lus naar het ‘kruispunt Pauwels’ is nodig om de ontwikkeling van de Keerdok- en Eandissite tot nieuwe stadswijk mogelijk te maken. Daarvoor moeten de negen bestaande winkels in de Guido Gezellelaan en op het Rode Kruisplein verhuizen. Zij krijgen een nieuwe locatie in de lus.

In dat gebied van 13,5 hectare verrijst een nieuw winkelcentrum van in totaal maximum 27.500 vierkante meter en maximum 24 winkels. Daarvan is 11.500 vierkante meter bestemd voor de verhuizing van bestaande winkels. De rest is voor grotere winkels van minstens 800 vierkante meter. “Ze mogen geen concurrentie vormen voor onze binnenstad. Daarvoor leggen wij een aantal voorwaarden op. Zo mogen er geen kleding- of schoenwinkels komen”, zegt Katleen Den Roover (N-VA), schepen van Economie.

“Geen mini-Uplace”

“Dit wordt dus geen shoppingcenter zoals Wijnegem of mini-Uplace”, stelt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Qua concept is de nieuwe ontwikkeling eerder te vergelijken met het recent vernieuwde Shoppingcenter Mechelen-Zuid. “Maar dan met grotere winkels, kwalitatief hoogstaandere architectuur en meer groen”, vertelt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Ruimtelijke Ordening.

Om de site te ontsluiten, komt er nieuwe kruispunt op de N16 en naast de bestaande lus komt er een parallelweg. Eind dit jaar moet het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) rond zijn, om in 2019 te starten met de ontwikkeling.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio