© rr

Dit weten we over de schutter in Luik: maakte dader enkele uren eerder ook al dodelijk slachtoffer?

De dader van de schietpartij in Luik is een 36-jarige man uit Rochefort die een uitgaansvergunning uit de gevangenis had. Hij zat er vast voor drugsfeiten maar stond bij politie en gerecht niet gekend als geradicaliseerd. Hij had wel contacten in dat milieu. De dader heeft politieagenten eerst langs achter aangevallen met een mes, alvorens hun dienstwapens tegen hen te gebruiken. Benjamin Herman is mogelijk ook betrokken bij een andere moord tijdens de nacht van maandag op dinsdag.

tg

© rr

Of Benjamin Herman (36) dinsdagochtend is opgestaan met het idee om een aanslag te plegen of dat het een ingeving van het moment is geweest, dat is momenteel nog niet duidelijk. Hij had alleszins geen geweer, maar wel een mes bij.

Nabij café Des Augustins, in het oude centrum van Luik, viel de man twee agenten langs achter aan met een mes. Hij nam hun dienstwapen vervolgens af en opende het vuur op de agenten. Dat liet de procureur des Konings van Luik dinsdagmiddag weten op een persconferentie.

Daarna schoot de man een jonge automobilist dood. Vermoedelijk in een poging om een wagen te stelen. Herman vluchtte het atheneum Léonie de Waha in, waar hij uiteindelijk door de speciale eenheden van de lokale politie is doodgeschoten.

De dader is zeker geen onbekende voor het gerecht. Hij is vooral gekend voor drugsdelicten. Dat was ook de reden waarom hij tot maandag in de gevangenis van Lantin zat. Hij kreeg een uitgaansvergunning uit de gevangenis, heeft Belga uit betrouwbare bron vernomen. Bij een uitgaansvergunning uit de gevangenis mag de gedetineerde enkele uren de gevangenis verlaten in het kader van de voorbereiding van zijn reklassering. De man was dus niet vrijgelaten en had geen penitentiair verlof. Maar afgelopen nacht zou hij al nieuwe feiten gepleegd hebben in de provincie Luxemburg. Of het daarom was dat de agenten hem dinsdagochtend wilden controleren, is nog niet duidelijk.

Herman is afkomstig uit Rochefort, staat gekend als een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Hij liep al verschillende veroordelingen op. Dat hij geradicaliseerd was, wordt door de politie ontkend. Maar hij zou in de gevangenis wel contacten hebben gehad met geradicaliseerde moslims.

Gemunt op de politie

Hij had het duidelijk gemunt op de politie. Dat melden de burgemeester van Luik en de korpschef van de Luikse lokale politie op een persconferentie.

“Hij heeft twee agentes in de rug aangevallen, hun wapens gestolen en zich verscholen in de school”, zegt korpschef Christian Beaupère. “Hij is de school niet verder binnengegaan maar had duidelijk de bedoeling de politie aan te vallen. Vier agenten raakten gewond, één van hen zelfs levensgevaarlijk aangezien een kogel de slagader in de dij raakte.”

Betrokken bij eerdere moord?

Een paar uur voor de dodelijke schietpartij in Luik werd in Rochefort rond 3 uur een overval gepleegd op een juwelier. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat Herman mogelijk betrokken is bij die feiten. Maar het parket van Luxemburg kan of wil dat voorlopig niet bevestigen.

Nog maandagnacht werd in On, deelgemeente van Marche-en-Famenne, de 30-jarige Michael W. met een kogel in het hoofd afgemaakt. W. was een handlanger van Herman.

Veertien penitentiaire verloven en elf uitgangsvergunningen

Herman had al meermaals de gevangenis mogen verlaten ter voorbereiding van zijn definitieve invrijheidstelling in 2020, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dinsdag vlak voor de Nationale Veiligheidsraad. De man was voor de veertiende keer met penitentiair verlof (wat twee dagen duurt) en had ook al elf uitgangsvergunningen (korter) gekregen. Dat is telkens goed gegaan, zei minister Geens.

De man zat sinds 2003 quasi onafgebroken in de gevangenis, als multirecidivist. Hij zou in 2020 sowieso vrijkomen.

© Photo News

Zijn er fouten gebeurd door de man penitentiaire verloven toe te kennen? “Daar spreek ik mij niet over uit. Dat zijn geen fouten, denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd”, zei Geens. De minister wijst erop dat er altijd een risico is. “Als men die in 2020 vrijlaat, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan”.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meent dat de diensten die bevoegd zijn voor het toekennen van penitentiair verlof “daar niet lichtzinnig over heen gaan”. “Ik neem aan dat daar goed over nagedacht is”.

Het is niet zeker dat de man in de gevangenis is geradicaliseerd, liet minister Geens verstaan. “Het is lang niet evident dat hij in aanmerking komt voor de classificatie ‘radicalisering’.” Dat het federaal parket een onderzoek voert om te zien of er een terroristisch motief is, zou te maken hebben met de methode van de aanval en zou uit voorzorg zijn, al benadrukt minister Geens dat het aan het federaal parket zelf is om daarover te communiceren.

Dat het federaal parket een onderzoeksrechter heeft aangesteld, wijst erop dat er elementen zijn die wijzen op een mogelijke daad van terrorisme, zei minister Jambon. “Maar er zijn evengoed elementen die erop wijzen dat dat niet het geval is”, klonk het. Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen, aldus minister Jambon.