© BELGAIMAGE, VTM

“Grote kans op bliksem, zware buien en hagel in hele provincie Antwerpen”

Ook in de provincie Antwerpen is er dinsdag grote kans op (zwaar) onweer, met veel regenval en mogelijk ook hagel. Dat zegt weerman David Dehenauw. “Tussen 16u en 21u is het risico het grootst.”

dvd

De VTM-weerman zegt dat Antwerpen twee kansen op drie heeft voor zwaar onweer. “We verwachten problemen in meerdere provincies, maar ook in Antwerpen is de kans dat het wél gaat onweren veel groter dan de kans dat het onweer passeert”, aldus Dehenauw. “Het gaat dan om zware buien met kans op wateroverlast en hagel. De computermodellen schatten de grootte van de hagelstenen op 1 à 3 centimeter. Het onweer zou de provincie bereiken ergens tussen 16 en 21u.”

De buien kunnen volgens Dehenauw lokaal zijn, maar hij verwacht dat het ook binnen de provincie Antwerpen op meerdere plaatsen hard kan kletteren. Welke regio’s meer of minder risico lopen, is onmogelijk te zeggen.

Noodnummer

Het KMI kondigt voor dinsdagnamiddag en -avond voor heel het land code oranje af. Vanaf 14.00 tot 16.00 uur en van 01.00 tot 03.00 uur geldt code geel. Sinds maandagavond is het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen actief. Binnenlandse Zaken vraagt aan iedereen om enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand (potentieel) in levensgevaar is. Voor niet-dringende brandweerinterventies bel je het nummer 1722.

Het noodnummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

“Mensen die niet meteen binnen geraken op het nummer 1722 door het grote aantal oproepen, kunnen best aan de lijn blijven. Geraak je toch niet binnen, bel je beter later nog eens terug. Je kan ook nakijken of je lokale brandweer een e-loket heeft of zelf nog een extra nummer heeft geopend. Bel in elk geval niet naar het noodnummer 112”, aldus het persbericht.

Nog niet gedaan

Ook woensdag en donderdag blijft het weer onstabiel. Na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs zijn er woensdagochtend opklaringen en is het nog overwegend droog. In de loop van de dag komt er meer bewolking en ontwikkelen er zich opnieuw onweersbuien. Maxima tussen 23 graden aan de kust en op de Ardense hoogten, 26 graden in het centrum en 28 graden in de Kempen.

Donderdag blijft het weer zeer onstabiel met reeds in de voormiddag soms felle onweersbuien en mogelijk hagel. Maxima van 20 graden in de Hoge Venen tot 25 graden in het centrum en de Kempen. Vrijdag nog steeds onstabiel weer met onweersbuien, met maxima rond 24 of 25 graden in het centrum van het land.

Vanaf het weekend wordt de atmosfeer stabieler. Het is wisselend tot soms zwaarbewolkt. Het wordt minder warm en geleidelijk droger met maxima rond 22 of 23 graden in het centrum.

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio