© rr, BFM

Man die ex-vriendin keel doorsneed vangt bot in beroep: voor dertig jaar de cel in

Het Antwerpse hof van beroep heeft de Roemeen Ludovic Z. (42) dinsdag veroordeeld tot dertig jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling voor de moord op zijn ex-vriendin Dorina Stef (37). De veertiger had haar drie jaar geleden de keel doorgesneden in haar appartement aan de Graaf van Hoornestraat op het Antwerpse Zuid. Daarna had hij haar van drie hoog naar beneden geduwd. Het hof bevestigde de straf die hij in eerste aanleg had gekregen.

Dorina had een punt achter haar kortstondige relatie met Ludovic gezet, omdat hij geweld tegen haar had gebruikt. De beklaagde kon de breuk niet verkroppen en stalkte haar. Hij was in de nacht van 26 op 27 mei 2015 het appartement van haar onderbuur Theo H. binnengedrongen. De man werd vastgebonden en acht uur lang gegijzeld.

De volgende morgen moest Theo H. roepen dat hij ziek was, zodat Dorina de deur zou openen. Daarna drong Ludovic samen met zijn gijzelaar haar appartement binnen. Het slachtoffer had daarvoor al de politie verwittigd, omdat de geur van sigarettenrook haar deed vermoeden dat Ludovic in het gebouw was.

Toen de politie ter plaatse kwam, trok de beklaagde haar het balkon op onder bedreiging van een mes. Hij eiste dat de agenten vertrokken. Toen ze de benedendeur forceerden, sneed hij haar de keel door en duwde hij haar naar beneden. De politie slaagde erin Theo H. te bevrijden. De speciale eenheden konden Ludovic, die ook in zijn eigen hals had gesneden, overmeesteren.

De beklaagde legde de schuld bij de politiemensen: als zij niet tussenbeide waren gekomen, dan was hij niet in paniek geraakt en zou Dorina nog leven. Getuigen op straat en ook de politiemensen zelf verklaarden echter dat de beklaagde opvallend kalm was.

De verdediging had om een herkwalificatie in “doodslag” gevraagd, omdat de beklaagde in een opwelling zou gehandeld hebben. Het hof vond de voorbedachtheid echter bewezen en behield de oorspronkelijke kwalificatie van “moord”. Bij de strafbepaling werd rekening gehouden met de zeer agressieve en narcistische persoonlijkheid van de beklaagde, wat van hem een gevaar voor de samenleving maakt. Hij kreeg opnieuw de maximumstraf opgelegd.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio