© AFP

Ooggetuigen over schietpartij in Luik: “Ik heb nog nooit zoiets gezien, dit was waanzin”

In het centrum van Luik heeft dinsdagochtend een man het vuur geopend. Daarbij kwamen twee agenten en een passant om het leven. Een getuige verklaart aan Sudpresse wat hij zag: “Hij kwam naar mij toe, draaide zich om en schoot opnieuw.” Rens Bellefontaine uit Tongeren was op het moment van de schietpartij aan het werk in de straat. “Er was paniek, we mochten niet meer aan het raam staan omdat de veiligheid primeerde”, vertelt hij aan VTM NIEUWS.

rrln

De 46-jarige B.C. kwam met zijn wagen vanaf de Rue Louvrex en stond bij een stoplicht te wachten toen hij knallen hoorde. “Ik dacht niet dat het geweerschoten zouden zijn”, zegt hij tegen Sudpresse. “Ik keek in mijn achteruitkijkspiegel en zag een vrouw rennen met een hond.”

De getuige reed richting het lawaai en kwam oog in oog met de schutter. “Ik zag een man, volledig gekleed in het zwart, met een rugzak en twee revolvers in zijn handen, die heel rustig een vrouw uit een wagen trok.”

Waanzin

“Hij kwam vervolgens op mij af, draaide zich om en schoot opnieuw”, vervolgt B.C. zijn verhaal. “Ik zag een persoon op de grond vallen. Ik weet niet of zij dat deed om te schuilen of omdat ze geraakt was. Ik heb zoiets nog nooit gezien. Het was waanzin.”

Bij de schietpartij kwamen drie personen om het leven, twee agenten en een passant. De schutter hield enige tijd een poetsvrouw gegijzeld. Ondertussen is hij “geneutraliseerd”.

“Werd ons verteld dat er nog een schutter aanwezig was”

Rens Bellefontaine uit Limburg was aan het werk aan de overkant van de plaats waar de schietpartij plaatsvond. Hij en zijn collega’s zagen hoe er plots veel agenten en speciale eenheden arriveerden. “Ze zijn voor ons gebouw uitgestapt en naar daar gegaan. Vervolgens zijn er geweerschoten geweest, en toen mochten we niet meer aan het raam staan. Alles werd ook omgeleid, iedereen moest aan de kant.”

Wat er precies gebeurde, heeft de man niet kunnen zien. “Maar er was toch wel paniek. We mochten niet meer aan het raam staan en moesten naar een aparte ruimte, omdat de eigen veiligheid op dat moment primeert. Er werd ons verteld dat er nog een schutter aanwezig zou zijn, daarom mochten we het gebouw niet verlaten.”

MEER OVER Schietpartij in Luik