Man schiet voorbijganger en twee agenten dood met eigen dienstwapen in Luik: schutter overleden

Bij een schietpartij in Luik zijn dinsdag twee agenten en een voorbijganger overleden. Twee andere agenten raakten gewond. Na de schietpartij gijzelde de schutter een tijdlang een poetsvrouw van een nabijgelegen school. De dader werd “geneutraliseerd” en riep “Allahu Akbar”. Het federaal parket bevestigt dat hij daarbij omkwam en gaat uit van een terreurdaad. Belga meldt dat de schutter, de 36-jarige Benjamin H., een uitgaansvergunning had gekregen om zijn vrijlating te regelen. Het dreigingsniveau in ons land blijft op 2. Koning Filip is intussen aangekomen in Luik.

adm

© Sudpresse

Omstreeks 10.30 uur werden schoten gehoord in het centrum van Luik. Een gewapende man opende het vuur op twee politieagenten ter hoogte van het café des Augustins, in de gelijknamige straat.

De dader viel de twee agentes langs achter aan met een steekwapen om vervolgens één te slaan en hun dienstwapens af te pakken. Vervolgens schoot hij beide vrouwen met het dienstwapen neer. De twee slachtoffers zijn overleden.

Daarna is de dader te voet verdergegaan en heeft hij een man die zich in een wagen bevond, doodgeschoten. Hij trok vervolgens naar het atheneum Léonie de Waha, waar hij een werknemer gijzelde. De politie viel het gebouw binnen, de dader was al schietend naar buiten gekomen. Daarbij raakten verschillende agenten gewond aan de benen.

De speciale eenheden van de politie hebben de man daarop geneutraliseerd. “Hij is overleden”, aldus de procureur.

Schutter net vrij uit gevangenis

Het federaal parket heeft de zaak in handen genomen en wat wijst op een vermoeden van terreur. Het crisiscentrum meldt nog dat het dreigingsniveau in ons land op twee blijft.

De dader van de schietpartij, Benjamin H., in Luik had een uitgaansvergunning uit de gevangenis. Dat is vernomen uit betrouwbare bron. Bij een uitgaansvergunning uit de gevangenis mag de gedetineerde enkele uren de gevangenis verlaten in het kader van de voorbereiding van zijn reclassering. De man was dus niet vrijgelaten en had geen penitentiair verlof. Hij zat een tijdlang vast voor drugsfeiten, diefstallen en andere kleine criminaliteit, maar in de gevangenis had hij contact met geradicaliseerde gedetineerden.

(Lees verder onder de video)

Burgemeester ter plaatse

De burgemeester van Luik Willy Demeyer is ter plaatse gegaan en staat in contact met de korpschef. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meldt op Twitter dat “het Crisiscentrum de situatie in kaart brengt”.

De leerlingen van de school zijn in veiligheid gebracht. De middelbare scholieren werden naar het Parc du Jardin Botanique gebracht, die van de lagere school naar de lokalen van de provincie in de rue Beeckman.

De politie is nog steeds massaal ter plaatse, de hulpdiensten vragen om het centrum van Luik te mijden.

© ToPa

© ToPa

© ToPa

© AFP

© BELGAONTHESPOT

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio