© Joren De Weerdt

Planckendael moet onverwacht afscheid nemen van olifant Qiyo

In Planckendael is in de nacht van zondag op maandag de Aziatische olifant Qiyo geheel onverwacht gestorven. Qiyo werd net geen drie jaar.

JaTi

Zondag merkten de verzorgers op dat ze loom was en geen eetlust had. “Ze was niet in haar gewone doen”, klinkt het bij de dierentuin. “Omdat dit aanhield, werd dierenarts Francis opgeroepen om haar te onderzoeken en te behandelen. Hij kon geen directe oorzaak vinden van haar afwijkende gedrag, haar vitale functies leken in orde en er waren geen uiterlijke tekenen. De verzorgers besloten om tijdens de nacht bij haar te waken. Om 5u30 verslechterde haar toestand plots erg en kon ze niet meer rechtstaan. Om 6u is ze gestorven.”

Doodsoorzaak

Het is voorlopig nog niet duidelijk wat de juiste doodsoorzaak is, aangezien er geen duidelijke symptomen zichtbaar waren. Na de autopsie worden verschillende stalen op kweek gezet en naar specialisten in het Verenigd Koninkrijk gestuurd om de oorzaak van haar plotse sterven te achterhalen.

“We vrezen dat het om olifantenherpes gaat. De snelheid van het overlijden wijst alvast in deze richting. Jonge olifanten tussen twee en acht jaar zijn extra gevoelig voor dit virus waarvoor nog geen vaccin bestaat. Het virus is slapend aanwezig bij alle olifanten. De dieren sterven onverwachts en op korte tijd. Heel wat Europese dierentuinen hebben al een olifantje aan het virus moeten afgeven en ook in de natuur komt het virus voor, maar daarover zijn geen cijfers gekend.”

“Vreselijk”

© © Gil Plaquet

“Bij het ontbreken van duidelijke symptomen en bij zo’n snel overlijden voel je je als dokter machteloos”, reageert dierenarts Francis. “Vreselijk is het.”

“We hebben vannacht bij haar gewaakt en haar veel laten drinken om haar vochtgehalte op peil te houden, maar het was tevergeefs”, aldus coördinator Ben. “Haar plotse overlijden doet me vreselijk pijn. Ik zal haar ontzettend missen. Ik heb haar geboren zien worden. Iedereen is er van aangedaan.”

(Lees verder onder het filmpje)

De olifantenkudde in Planckendael telt vijf volwassen vrouwtjes die in leeftijd allemaal de gevarenzone voorbij zijn: Dumbo, Yu Yu Yin, Phyo Phyo, May Tagu en Kai-Mook. De drie laatsten hebben allemaal een baby. De oudste, Suki, is bijna zes maanden oud. Tun Kai is vijf maanden en Tarzen telt net geen twee maanden.

Olifantenfamilie rouwt

Qiyo was de zus van Tarzen. “Ze bekommerde zich altijd heel lief om haar broertje”, klinkt het bij Planckendael. “Ze nam hem overal mee en droeg zorg voor hem. Ze speelde vrolijk met alle kleintjes. Ze was een echt speelkameraadje. Net als de verzorgers, rouwt de olifantenfamilie om haar dood. De olifanten hebben vanochtend afscheid genomen van Qiyo. Ze deden dit door te ruiken en te voelen. Ze tastten met hun slurf Qiyo af. De tempel is vandaag niet open om zowel de olifantenfamilie als de verzorgers tijd te geven om afscheid te nemen.”

© belga

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio