© Photo News

Nieuwe scanmethode onthult de door Van Gogh gebruikte kleuren in ‘De Zonnebloemen’

Het bekende schilderij “De Zonnebloemen” van Vincent Van Gogh, dat zich in de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam bevindt, is onderhevig aan een complex en gevarieerd verouderingsproces als gevolg van de destijds door de schilder gebruikte kleuren. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontdekt samen met Italiaanse en Nederlandse collega’s. De nieuwe scanmethode van de onderzoekers kan belangrijke informatie opleveren voor het restaureren en conserveren van kunstwerken.

De onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen, Perugia en Delft focusten op de verschillende tinten geel die Van Gogh gebruikte voor “De Zonnebloemen”. Ze stelden vast dat er weliswaar bijna overal in het werk het pigment chroomgeel gebruikt werd, maar in bepaalde delen een chemisch heel stabiele vorm van chroomgeel gebruikt werd die zijn oorspronkelijke kleur lang behoudt. In lichter gekleurde delen van de bloemblaadjes en in de achtergrond ontdekten de onderzoekers het gebruik van het zogenaamde “jaune citron”, een kleur die veel sneller verdonkert onder invloed van licht en vochtigheid.

De nieuwe scanmethode is een niet-destructieve beeldvormende methode, gebaseerd op röntgendiffractie. “Deze methode laat ons toe om alle kristallijne verfpigmenten met grote zekerheid te identificeren”, zegt UAntwerpen-onderzoeker Frederik Vanmeert. Naast “De Zonnebloemen” werden ook al zeventiende-eeuwse werken van Rembrandt en Johannes Vermeer op dezelfde manier gescand. Musea kunnen met de informatie rond kleurverandering rekening houden bij het plannen van restauraties.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio