© BELGA

Straffe Vanendert soleert naar zege in koninginnenrit Ronde van België en juicht voor het eerst sinds 2011

Jelle Vanendert heeft de vierde etappe in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De man van Lotto-Soudal rondde een straffe solo af in de straten van Wanze. Voor Vanendert was het zijn eerste overwinning sinds zijn befaamde ritzege in de Tour 2011, op Plateau de Beille. Jens Keukeleire spurtte achter zijn ploegmaat naar de tweede plaats en is de nieuwe leider. In de stand telt Keukeleire 19 seconden voorsprong op Vanendert en 20 seconden op Turgis.

rahe, blg

Verschillende renners probeerden van bij de start om een uitval op te zetten, maar de grote groep pareerde telkens. Bij de eerste beklimming van de Muur van Hoei ontstond er toch een afscheiding met 21 renners: Jens Keukeleire, Jelle Vanendert, Jelle Wallays, Simon Spilak, Jenthe Biermans, Magnus Cort Nielsen, Andriy Grivko, Dion Smith, Anthony Turgis, Thomas Sprengers, Martijn Budding, Bryan Coquard, Edward Dunbar, Mark Christian, Toon Aerts, Quinten Hermans, Lars van der Haar, Gaetan Bille, Laurens Huys, Gianni Marchand en Rob Ruijgh. Leider Christophe Laporte moest passen, kwam tijdens de afdaling van de Muur van Hoei nog tot op 20 seconden van de vluchtersgroep. Daarna moest hen toch laten rijden.

© BELGA

Na de beklimming van de Thier Philippart, op 46 kilometer van de finish, kregen de vroege vluchters het gezelschap van Jimmy Janssens, Frederik Backaert, Lasse Norman Hansen en Tiago Machado. Net op dat punt versnelde Keukeleire. Budding en Dunbar repten zich naar de eindlaureaat van de vorige editie.

Koers breekt open voor Muur

Met nog 36 kilometer voor de boeg, net voor de laatste beklimming van de Muur van Hoei, sloten nog meer renners voorin aan. Dat was het sein voor Turgis en Marchand om een uitval op te zetten. Achter hen volgden Keukeleire, Vanendert, Biermans, Budding, Smith, Dunbar, Grivko, Sprengers, Spilak, Coquard, Huys, Hermans en Ruijgh. Turgis kon in de Gouden Kilometer twee keer de drie bonificatieseconden sprokkelen, maar net voor de laatste sprint sloten Smith, Dunbar en Vanendert aan bij Turgis en Marchand. Vanendert repte zich naar de laatste drie bonificatieseconden.

Achterin probeerden Grivko, Spilak en Keukeleire om de kloof met de kopgroep te overbruggen. Daar slaagden zij ook in, zodat er op 18 kilometer van de meet een leidersgroep met acht renners ontstond. Niet voor lang echter, want enkel Keukeleire, Vanendert, Smith, Turgis en Dunbar konden het hoge tempo aan. Met nog tien kilometer voor de boeg versnelde Vanendert. Hij kwam niet meer in de problemen en kon zijn solo netjes afronden. Zijn teamgenoot Keukeleire repte zich naar de tweede plaats en pakte de blauwe leiderstrui.

© BELGA

Zondag eindigt de Baloise Belgium Tour met een vlakke rit over 157,7 kilometer van Landen naar Tongeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1) Jelle Vanendert

2) Jens Keukeleire +16”

3) Dion Smith +16”

4) Anthony Turgis +16”

5) Edward Dunbar +20”

6) Andriy Grivko +1’09”

7) Gianni Marchand +1’09”

8) Jenthe Biermans +1’53”

9) Martijn Budding +1’53”

10) Quinten Hermans +1’53”

Algemeen klassement

1) Jens Keukeleire

2) Jelle Vanendert +19”

3) Anthony Turgis +20”

4) Dion Smith +37”

5) Edward Dunbar +39”

6) Andriy Grivko +49”

7) Gianni Marchand +1’10”

8) Quinten Hermans +1’43”

9) Jenthe Biermans +1’47”

10) Bryan Coquard +1’52”

© BELGA

Vanendert: “Hier winnen is even moeilijk als in de Tour”

Jelle Vanendert boekte op 33-jarige leeftijd pas zijn tweede zege uit zijn carrière, na een Touretappe in 2011. “Ik heb altijd geweten dat ik nooit veel zou winnen. Dit is mijn tweede zege en het zijn er twee heel mooie. Voor mij is hier winnen even moeilijk als in de Tour. Als je geen eindsprint hebt, moet je alleen komen en dat gebeurt niet veel. Ik ben heel tevreden, maar heb geen ambitie voor de eindwinst. Ik ben de laatste die Jens gaat aanvallen.” De nieuwe leider speelde springplank voor Vanendert op de Muur. “Hij had het daar wel moeilijk, de andere hellingen lagen hem beter. In het begin van de koers voelde ik me niet top, ik moest er even inkomen. Ik heb vooral mijn krachten gespaard en geprobeerd slim te zijn, dat moest wel met dit warme weer. Uiteindelijk zat ik met Jens in de ontsnapping, de twee de mee moesten waren mee. We hebben dat goed uitgebuit.”

Keukeleire: “Was vooral met Grivko bezig”

Jens Keukelaire sprintte achter ploegmaat Vanendert naar de tweede plek. “Ik voelde me goed, de Muur was redelijk steil. Jelle gaf aan dat hij goed was, dus wilde ik als springplank fungeren. We hoopten op een gaatje, maar ze waren er sneller van gedacht. Toen Jelle ging,was duidelijk dat hij de rit zou pakken. Ik was vooral bezig met Grivko, de grootste uitdager voor de eindzege. Ze zeiden dat hij dicht zat, maar uiteindelijk kon ik hem afhouden. Ik was niet zozeer bezig met het verschil met Jelle. Het is gelukt om een mooie bonus te pakken op Grivko. De eindzege is in principe binnen.” En de kleine Lou keek toe met een petje van papa Jens op het hoofd. Keukeleire wordt binnenkort een tweede keer vader. “Ik wil naar de Tour, maar als het kindje vroeger komt, is dat tijdens de Ronde van Frankrijk. De ploeg heeft echter gezegd dat ik mag vertrekken als het zover komt. Dat is een mooie geste. Maar Lou kwam later dan gepland, dat mag nu ook gebeuren”, lachte Keukeleire.

© BELGA

MEER OVER